Fintech

Ha modern vagy a pénzügyeidben, ezek voltak a legfőbb trendek 2017-ben

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.01 | 08:46

Ezt kell tudnod, hogy jövőre is érteni akarod, mi történik a pénzeddel.

Forrás: Monito / Flickr CC-BY
Forrás: Monito / Flickr CC-BY

Ha bárkit megkérdezünk, aki idén olvasott háromnál több cikket a fintechről, hogy mik voltak az év fő trendjei, valószínűleg ugyanazokat a szavakat sorolná fel. Úgy fújjuk azt, hogy blockchain, kriptovaluta, mesterséges intelligencia, chatrobot, API és digitalizáció, mint általános iskolában Petőfitől Az alföldet, amikor kihívtak felelni.

Az év végi listák összetétele persze kis mértékben változik. Az IBM jövőjósolgatása szerint az ember-gép interfészek és a kvantumszámítástechnika két olyan trend, amely nagyban érinti a fintechet. Szerintünk nem kell azoknak a pénzintézeteknek sem aggódni, akiknek még nincs több qubites számítógépük és agy-gép kapcsolatot kutató csoportjuk a pincében.

Volt szó holmi közösségről

Chris Skinner bankárguru, aki a tűzhöz valamivel közelebb áll, más elemekkel bővíti ki a kötelező listát. Szerinte a biztosítási piact megváltoztató insurtech cégek, a jogi megfelelésért felelős regtech startupok, a kiberbiztonság kérdése és az IoT megoldásokkal való integráció lenne a nagy újdonság.

Még érdekesebbek Skinner nem technológiai jellegű megfigyelései. A közösségi média kihasználatlansága, a bankok igazgatótanácsának változatlansága és Kína előretörése érdekes fejlemény. Némelyik úgy, hogy visszafogja a fejlődés ütemét, Kínai pedig úgy, hogy aggodalmat ültet el mindenkiben.

Idén is volt, jövőre is lesz

Van végül pár trend, amit idén is sokat emlegettünk, és jövőre is nagy szerephez jutnak. A PSD2, vagyis a bankok digitális megnyitása mindenki felé megindult nálunk és Európában, de 2018-ban a bankok és fintechek összekötése megvalósulhat. Igaz, nem az év elején, de úgyis vannak olyan piaci szereplők, akik meg akarják előzni a többieket.

A másik európai betűszó, a GDPR is jön májustól. Az új adatvédelmi szabályozás nagybetűvé alakítja az apróbetűs részeket az adatkezelési szerződésekben. Egyszerre okoz fejfájást a szolgáltatóknak és kis kényelmetlenséget az ügyfeleknek. Benne van viszont a lehetőség, hogy tisztességesebbé váljon az adatok kezelése, feldolgozása.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...