Fintech

Nem hiszed el: aranycsinálásra gyűjtenek pénzt közösségi finanszírozással

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.02 | 09:13

Bár csalásnak tűnik, mégis sokan adnak rá pénzt.

 

Ismeretlen varázsló ICO-t készít elő (Forrás: Wellcome Images CC-BY)
Ismeretlen varázsló ICO-t készít elő (Forrás: Wellcome Images CC-BY)

Az üzleti közösségi finanszírozás anonim módja az ICO. Mivel  okosszerződéseken alapul, nem kell hozzá a nevedet adni, és mégsem verhetnek át a pénzzel, egyre népszerűbb, de még ha a pénzed biztonságban adományozod is, az sem mindegy, hogy mire gyűjtenek. Egyértelműen teljesíthetelen üzleti ötletekből ugyanis semmiképpen nem kapnak vissza a befektetők, és bár ez elvileg az ő bajuk, ők döntik el, hogy milyen hülyeségre adnak pénzt, ez a többi igazi üzleti vállalkozást is érinti, mert a közösségi finanszírozásba vetett bizalmat rombolja. A legarcpirítóbb ICO-s csalás például azt ígéri, hogy olcsó anyagokat változtatnak arannyá és platinává. Mégis van, aki erre a mágikus blablára ad pénzt.

Startupversenyeken sok olyan ígéretet hall az ember, amelyek később nem válnak valóra. Esetenként a valóságtól elrugaszkodott dolgokat is. De a teljesen áltudományos marhaságok ritkák.

syn

Az ICO-s támogatási forma, úgy tűnik, ilyen szempontból többre képes. Bármire lehet indítani, és elég egy white papernek kinevezett PDF-es üzleti tervet kibiggyeszteni az oldalra, hogy egy-két ember komolyan vegye a próbálkozást. Most ott jár a világ, hogy a Synthetech nevű csapat arra gyűjt pénzt, hogy hidegfúzióval platinát gyártsanak, illetve más olcsó elemeket drága elemekké és izotópokká transzmutáljanak.

A post shared by Synthestech (@synthestech) on

Hogy ennek nincs értelme?

Valóban nincs. Ráadásul a transzmutálás kifejezés többnyire az alkímiával kapcsolatban használatos. Ez a középkori tudományág ugyan dícsérhető azért, mert a modern kémia alapjaihoz szükséges felfedezések egy részét megtették. (Plusz felfedezték Meissennek a porcelángyártás titkát.) Azonban emellett ólomból akartak mágiával aranyat előállítani, illetve az örök élet titkát keresték. Távol van ez a mai tudományos közmegegyezéstől.

Ennek ellenére a Syntehestech nem csak azt ígéri, hogy a hidegfúzió működik. Az oldal azt állítja, hogy az elemek átalakításában is van már rutinjuk. A közösségi finanszírozásból begyűjtött pénz pedig csak azért kell, hogy ne pár gramm anyagokkal szórakozzanak. Befektetőkkel meg akart tárgyalni a fene, túl sokat kérdeznek. Az egész ICO gyűjtés egy remek viccnek tűnne, ha nem vennék komolyan. Így viszont a legarcátlanabb kriptopénzes csalások egyike.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.