Fintech

Egy bankautomata feltöréséhez csak egy fúró és egy 4000 forintos elektronika kell

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.09 | 18:16

A Kaspersky kutatói egy olyan kifosztott automatánál tanulták ki az új módszert, amiben egy fillért sem hagytak a támadók, de annak sem volt nyoma, hogy vírussal fertőzték volna meg a gépet.

 

Van egy jól csengő, romantikus, régi szavunk, amit manapság már nem használunk. Ez a kasszafúró. Leginkább azért tűnt el, mert a bankrablás kiment a divatból. A széfek fúrással történő kinyitása pedig pláne. Hollywoodi filmekben még lehet látni ilyet, de ott is csak azért, mert a bankrablás nagyszabású, látványos dolog, ami remekül néz ki a mozivásznon.

A szóra azonban új reneszánsz várhat, mert a Kaspersky egyik kutatóója szerint a bankautomaták egy típusát egy négy centis lyuk belefúrásával ki lehet cselezni. A támadáshoz nem csak fúróra van szükség, de az a legelső eszköz. A folyamat végén pedig a gép kiköpi a benne tárolt pénzt, spontán utcabál alakul ki, a bank pedig csak néz, hogy mi történt.

Közjáték: így dolgozik egy mai kasszafúró

A sebezhető automatákban úgy vannak elrendezve az alkatrészek, hogy a lyuk mellett található egy olyan csatlakozó, amely hozzáférést biztosít az ATM összes fő egységét összekötő kommunikációs buszhoz. Olyan egységekhez, mint a PIN-billentyűzet, a pénztároló vagy a pénzkiadó. Egy 15 dollárból összehozható elektronikával pedig rá is lehet beszélni a gépet arra, hogy adjon pénzt.

A kutatók szerint az sem változtat jelentősen a sebezhetőségen, ha az ATM alkatrészei titkosítva kommunikálnak. Ezeket a védelmeket villámgyorsan meg tudták törni. Ebben sokat segített az is, hogy több bankautomata programozási leírás szivárgott ki az elmúlt években.

Az új módszer egyetlen hátránya, hogy a támadás végrehajtásához egy laptoppal kell ott állni az automata mellett, ami feltűnő lehet.

Nyitókép_ Pixabay.com/3dman_eu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.