Fintech

Londoni kaland: mire jó az érintőkártya

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.13 | 16:33

Nehéz teljesen elhinni, hogy a készpénz akár meg is szűnhetne, mert mindenre ott a kártya. Kipróbáltam meddig lehet eljutni papírpénzek villogtatása nélkül Európa fintech fővárosában.

 

(Fotó: Howard Lake / Flickr CC-BY)
Na erre itt fent, erre semmi szükség nem volt (Fotó: Howard Lake / Flickr CC-BY)

Jó műfaj az emberkísérlet, ha az ember maga szabja meg a kísérleti feltételeket, és kellően kellemes helyre szervezi a magának az eseményt. Egy a fintechhez semmilyen módon nem kötődő londoni konferenciát meglátogatva kipróbáltuk hogyan lehet túlélni egy minden iránybe meghosszabbított hétvégét érintőkártyával.

Közlekedés

Londont valamikor 2016-ban kapta el az érintős kártyák láza, tele voltak plakátolva a metrók és a buszmegállók azzal, hogy bankkártyával is működik a tömegközlekedés. Idén már inkább azt hirdetik, hogy az érintőkártyás utazás jobban megéri, mint a napi vagy a hetijegy. A rendszer a napi utazásokat csak addig számolja, amíg azok el nem érik a napijegy árát, és hasonló logika működik a hetijeggyel is.

Fotó: Transport For London
Fotó: Transport For London

Az öt londoni közlekedési zónával ezek az árazások meglehetősen bonyolult mátrixot adnak, de egyik nap sem éreztük azt, hogy átvertek volna. Ráadásul megspóroltuk az OysterCard vásárlását, kölcsönkérését és a feltöltő automatával való barátkozást.

Szórakozóhelyek

Bezzegezés lesz, de míg Budapesten a bulinegyed közepén is lehet olyan helyet találni, ahol szomorú arccal néznek a bankkártyára, Londonra ez nem jellemző. Arra persze fel kell készülni, hogy a kisebb összegű vásárlásoknál – az egy pint sör, a maga 4,5 font körüli árával annak számít – nekünk kell fizetni a tranzakció díját is. Ilyenkor előre megkérdezik, hogy vállaljuk-e az ötven pennys költséget vagy mégis van esetleg készpénzünk.

Hasonló, 2.0-s élmény az is, amikor az egybe kihozott számlát kérésre elosztják az asztaltársaság tagjai között és ki-ki fizeti a maga részét olyan eszközzel, ami épp kéznél van.

Lesétálva a térképről

Fogadni mertem volna, hogy a feljövőben lévő, de még egzotikus zöldségesekkel és telefonalkatrész boltokkal teli Peckham ócskapiacán fogy el a szerencse. Biztonyos szempontból így volt, nem találtam semmi igazán érdekeset – bár a város térképészeti felmérése során készült, nagy felbontású papírtérképek izgalmasak voltak – viszont volt olyan stand, ahol elfogadtak volna kártyát.

Pár HÉV – pardon, Overground – megállóval beljebb, a Howling Hops sörfőzde csatornaparti ipari épületből kialakított kocsmájában sem volt gond az érintőkártyás fizetéssel.

És hogy sikerült-e? Majdnem. Aztán pont a csatornaparti kocsmában kezembe nyomtak két fontot, mert a korsó betétdíjas volt. Szerencsére megette a következő hely Doctor Who-s flippergépe, ami viszont nem fogadott volna el kártyát.

Szedlák Ádám


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló