Fintech

Megbukott a virtuális macskatenyésztő játékra építő befektetési társaság

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.22 | 14:45

A CryptoKitties játékban befektetési célból vásárolhattál és tenyészthettél virtuálisan cicákat. Ennyire azért még nem hülye az emberiség.

Cicából csak igazit – Fotó: Pixabay.com

Nem kell mindig meglepődni, ugye? Azt mindenki gyanította, hogy a CryptoKitties nevű játék egyszezonos sláger lesz. A Science Alert utána is nézett, hogy márciusban még 12 millió dollárral kitömött startup hogyan áll most, és gyászosan.

Kezdjük az elején. A CryptoKitties számos olyan technológiát egyesített egy cégben és egy szoftverben, amelyeknek semmi köze nem volt egymáshoz normál esetben. Ezek egyike a gyűjtögethető szörnyek voltak, amelyek a Pokémon Gót idézték. A másik a szörnyek egyediségét bizonyító blockchaines technológia. A megoldás harmadik eleme pedig leginkább a ló- vagy kutyatenyésztésből ismerős pedigré fogalma volt. A játékosok ugyanis különböző szörnyeket szaporíthattak. A ritkább változatok pedig természetesen többe kerültek.

cryptokitties

Lautéamont írta a Maldodor énekeinek hatodik énekében azt a mondatot, amely a szürrealizmus gyakorta idézett, tökéletesnek tartott összefoglalása

Szép, mint egy esernyő és egy varrógép véletlen találkozása egy boncasztalon.

A francia költő valószínűleg boldogan ismerte volna fel ugyanezt az esztétikát a CryptoKitties-ben. Ugyanez sokkal egyszerűbben: igen, ez egy marhaság volt. Virtuális jószágokból lehet vagyont csinálni, lehet működő gazdaságot építeni, de ehhez az kell, hogy a digitális világban legyen valami mocorgás a spekuláción túl is. Nem véletlen, hogy a Valve játékcég Steam ökoszisztémájában súlyos dollármilliók mozognak olyan semmiségekért, mint egy játékban felvehető sapka vagy egy pixelpuskára rányalható matrica. Ezek később feltűnnek a játékban, alkalmasak a státusz kifejezésére. Ellentétben a befektetési célú pixellényekkel.

Százezres forgalomra is volt példa

Decemberben a hírek szerint volt olyan ritka pixelmacska, amely 155 ezer dollárért kelt el – írja a Science Alert. Ekkortájt döntött úgy az amúgy ennél jóval józanabb Andreessen Horowitz és a Union Square Ventures kockázati tőkebefektető cég, hogy befektessenek a startupba. Nem annyira a pixelmacskák győzték meg a pénzembereket, hanem az, hogy digitális jószágok tulajdonának igazolására és ezek kereskedelmére alkalmas rendszert épített a cég. Ez némi tuninggal digitális jogmenedzsmenttel (DRM) védett játékok vagy zenei albumok kereskedelmére is alkalmassá tehető, és így megoldást adhat a használtpiac digitalizálására.

A CryptoKitties egyelőre nem mutatja azt, hogy túl tudna nőni a pixelmacskák cserélésére felhúzott oldalnál. A Bloxy és Diar analitikai cégek szerint a kereskedelem volumenje radikálisan visszaesett. Ezt részben annak köszönheti az oldal, hogy az Ethereum rendszeren megnőttek a tranzakciós költségek.

A cég egy KittyVerse nevű fejlesztéssel akarja visszaédesgetni az egykori vásárlókat. Ez nem lesz kis feladat, jelenleg napi 300 aktív felhasználó van az oldalon, ami még az áprilisi napi 900-hoz képest is jelentős visszaesés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló