Fintech

FinTech röviden-tömören – tágulnak a horizontok veszélyben a bankok

  • Szerző:szaboakos
  • 2021.07.01 | 12:18

2021 van, így nem mehetünk el az utóbbi idők egyik legfontosabb technológiai és pénzügyi változása mellett, ez pedig nem más, mint a FinTech.

Ez szó nem meglepő módon az angol „Financial Technology” kifejezésből származik, ami szó szerint pénzügyi technológiákat jelent, és egyaránt utalhat digitális pénzügyi szolgáltatóra, amely a hagyományos pénzügyi szolgáltatókhoz (pl. bankokhoz) képest a legújabb technológiákat használja. De ugyanúgy illik egy új szoftverre, informatikai rendszerre, megoldásra is a pénzügyi szolgáltatások területén.

(kép: 123rf)

Ezt a cikket most az alapoktól szeretném kezdeni, és röviden kitekinteni azokra a cégekre is, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank szerint is hatást gyakorolnak a pénzforgalom fejlődésére hazánkban, hiszen a pénzügyi szektor számos területén próbálnak meg új megoldásokkal a piacra lépni. Akad közöttük pénzforgalmi szolgáltatásoktól kezdve a vagyonkezelésen át a biztosításokig szinte minden.

Lemaradó szektorok

Már mindennapossá vált, hogy az internet segítségével bármikor kapcsolatba léphetünk a világ másik végén élő ismerőseinkkel, telefonon vásárolunk, rendelünk ételt, vagy esetleg ismerkedünk. Szinte elvárás lett az is, hogy pénzügyeinket is modern módon, applikációk segítségével intézhessük, másodpercek alatt.

A nagy bankok meglehetősen későn kapcsoltak, így lemaradtak. Ráadásul ezeknek a cégeknek a nyertesei mi leszünk, hisz egy célja van az összes próbálkozásnak: az ügyfélélmény növelése.

Több területet is említettem, azonban a FinTech-szolgáltatók legnagyobb arányban a pénzforgalom területén próbálnak megjelenni a pénzügyi szolgáltatások piacán. Az ügyfelek oldaláról jelentős igény mutatkozik a korszerű fizetési megoldások iránt. Azonban mint említettem a hagyományos pénzforgalmi infrastruktúrák és banki szereplők ennek sokáig nem voltak képesek megfelelni.

A gyorsaság és a kényelem, hogy számlát nyithatunk online, csak az iratainkat kell feltölteni, az adatainkat megadni, és már olyan szolgáltatásokat érünk el kedvező tarifákkal, amelyek a hagyományos pénzügyi szektorban szinte elérhetetlenek.

Az MNB elég relevánsan és a nemzetközi trendeknek megfelelően a főbb FinTech fejlődési irányokat a hagyományos pénzforgalmi infrastruktúrához való viszony alapján rendszerezte.

Most ezt alapul véve két szolgáltatót nézünk meg.

TransferWise

Gyorsan törtek be a magyar piacra, és a hagyományos infrastruktúrák esetében hosszú és költséges folyamatokat gondolták újra egy speciális szegmensben. Itt a határokon átnyúló pénzküldés, de pont ezen specifikussága miatt nincsenek átfogó fejlesztések. Csak az alapvető ügyfélélmény javítására törekednek. Banki szolgáltatásokat nem tudunk vele kiváltani.

Revolut

A hagyományos infrastruktúrákat megkerülő megoldásokon belül is a legismertebbet vegyük alapul, ami nem más, mint a Revolut, és most ezt vizsgáljuk meg kicsi alaposabban.

Ez a cég páros lábba rúgta be az ajtót, amire a nagy bankoknak nem volt idejük reagálni. A piaci problémák megoldása saját, zárt rendszert használ, amely szinte a legjobb a végfelhasználónak. Ingyenes alapcsomagot kínál, ingyenes kártyával, online ügyintézéssel, és a fejlesztések tekintetében nem kell másokra várni. Így elérhető a rendszeren belüli azonnali fizetés is működik. Ingyenes, működőképes, nagyon gyors, illetve van IBAN számunk is. Lehetőség van ingyenes forint alapú feltöltésre, így a Revolut alkalmazásban a bankközi árfolyamnál jobban lehet devizát váltani. Illetve a 29 támogatott devizában ingyen lehet pénzt felvenni. De nem lenne FinTech cég, ha nem lenne rengeteg kiegészítő szolgáltatás is. Megtakarítások, kriptovaluta és részvénykereskedelem, de magasabb díjcsomagoknál már biztosítást és fém kártyát is kínálnak díjmentesen.

A Revolut ingyenes megoldása több mint elég, ha ki szeretnénk próbálni, hiszen gyorsan egyszerűen és olcsón jutunk hozzá a kártyához, fizikai formában is. Ha sokat vásárol valaki online külföldi oldalakról, akkor az ingyenes feltöltés és olcsóbb pénzváltás miatt kézenfekvő választás. Plusz lehet, hogy szívesebben adjuk meg ennek az adatait, mint a mindennapok során használt kártyánkét. Illetve a részvénykereskedelmet is kipróbálhatjuk, akár pár ezer forinttal is, kockázatmentesen, ez majd egy másik cikkben lesz fontos, ahol a Bitcoint nézzük meg.

Persze sokkal jobban járunk vele, mint egy hagyományos bankkal, ám a fizetésünket, óvatosan utaltassuk még ide. Nincs magyar ügyfélszolgálat, és magyar IBAN-t sem kapunk. Ha ez nem probléma, akkor a magasabb díjcsomagok extra szolgáltatásai olyan kényelmi és szolgáltatásbeli előnyt tudnak nyújtani, amelyet rendes offline bank egy sem.

Állami szabályozás

Az állam szerepe a FinTechben igen érdekes, hiszen az innováció a szabályozás előtt jár minden esetben, és feszegeti annak határait. A törvényalkotónak azonban nincs könnyű dolga. Úgy szeretné ezt a biztonságot megteremteni, hogy közben nem gátolja az innovatív megoldásokat.

Vannak, akik nagyobb összegeket tartanak FinTech megoldásokban, bár több probléma is akadt, ezek leginkább a felhasználók hibájából, és a nem megfelelő pénzmozgásból következtek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.