Fintech

Hol és hogyan lehet kriptovalutát vásárolni Magyarországon? A mai nap a tökéletes lehetőség! 

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.22 | 17:10

A kriptovaluták és a Bitcoin ismét népszerű téma. Mégis sokan úgy gondolják, hogy lekésték profitszerző vonatot. De vajon igaz ez? Feltárjuk a Bitcoin és más kriptovaluták értékére vonatkozó előrejelzéseinket, és megmutatjuk, hogyan nyithatsz ingyenes számlát a kriptotőzsdéken, és hogyan vásárolhatod meg első kriptovalutáidat. 

Először 2018.10.01-én tettünk közzé egy hasonló cikket, amikor a Bitcoin értéke új rekordot döntött és elérte a 15 000 USD körüli értéket. Sokan úgy gondolták, hogy ez egy buborék, hogy az érték felfújt, hogy ez egy átverés, hogy hamarosan le fog zuhanni, és hogy soha többé nem emelkedik ilyen magasságokba, stb. 

Azok, akik követték a tanácsunkat, (kevesebb mint 4 évvel később) a Bitcoinba fektetett pénzüknek most körülbelül a háromszorosát tartják a számlájukon. A közbeeső hullámvölgy ellenére (amikor még inkább tanácsos volt befektetni!) a Bitcoin értéke máris meghaladta a 40 000 USD-t. 

Tehát, ha az eredeti cikkünk megjelenése után 1000 eurót fektetettél volna Bitcoinba, akkor több mint 2600 eurót kereshettél volna! És mindezt csupán egyszerű utasítások követésével. De ne aggódj! Még mindig időben vagy, hogy felszállj a vonatra.

Vessünk egy pillantást néhány tényre:

2015 januárjában 1 Bitcoin ára körülbelül 200 USD volt. 2017 decemberében az értéke előbb felugrott 19 000 USD körülre, majd egész évben folyamatosan esett, míg közel került a 3000 dolláros mélyponthoz. Ezután 2018 decemberében újra megindult felfelé. A növekedés a 67 572 dolláros rekordmagasságon állt meg. Ma 20 000 dollárt ér.

Ha belegondolsz – ha 2015 januárjában mindössze 165 eurót kockáztattál volna, és vettél volna 1 BTC-t, akkor ma 20 000 euróért adhatnád el. Ez egy  hihetetlenül magas, 19 835 eurós nyereséget jelentett volna mindössze 7 év alatt ! És időközben több mint 60 000 euróért is eladhattad volna.

Néhány évvel ezelőtt a Bitcoin még megbízhatatlan valuta hírében állt, amellyel csak  programozók, tőzsdeügynökök és kétes hírű emberek foglalkoznak. Ma már az okos befektetés egyik szinonimája, amit hírességek és híres pénzügyi guruk egyaránt használnak.

Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és a Paypal mögött álló vállalkozó, aki jelenleg a világ leggazdagabb embere, idén egyetlen nap alatt 1,5 milliárd dollárt fektetett Bitcoinba.. Milliárdokat!

A világ egyik legismertebb és legnagyobb bankja, a JP Morgan, amely néhány évvel ezelőtt még meglehetősen negatívan állt a kriptovalutákhoz, idén hivatalos nyilatkozatot adott ki, amelyben megjegyezte, hogy a kriptovalutákba való befektetés okos befektetés, az arannyal egyenrangú. Sőt, egy lépéssel tovább mentek, és bejelentették, hogy a Bitcoin értéke 146 000 dollárra ugorhat

Miért van ez?

A gyerekektől a nagymamákig minden magyar hallott már a kriptovalutákról és a Bitcoinról. De jelenleg az embereknek csak egy kis százaléka rendelkezik ténylegesen kriptovalutákkal. Ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy az emberek már az elején feladják, a következő okok valamelyike miatt:

– Úgy gondolják, hogy már elkéstek (annak ellenére, hogy a statisztikák és a józan ész mást mond – mindenki a kriptovalutákról beszél, de kevesen fektettek be ténylegesen).

– Amikor megpróbálnak fiókot nyitni, számos technikai korlátozással és nehezen értelmezhető utasítással találkoznak , és hamarosan feladják, mert nem rendelkeznek megfelelő technikai ismeretekkel. Ez egy jogos ok, mert a piac még gyerekcipőben jár, és technikailag kissé fejlettnek kell lenni hozzá, beszélni kell angolul stb. Ez a cikk többek között megtanítja neked, hogyan vásárolhatsz gyorsan, egyszerűen és biztonságosan kriptovalutákat.

– Egyszerűen nem értik, hogy mik azok a kriptovaluták. Valószínűleg te is ismersz ilyen embereket. Buborékról beszélnek, sok mindenhez hasonlítgatják a kriptót, de nem tudják a választ arra az egyszerű kérdésre, hogy “mik azok a kriptovaluták”.     

Nem fogjuk bonyolítani a dolgokat. Ebben a cikkben egyszerűen (és ingyenesen) tanítjuk meg neked a következőket:

  1. Hogyan nyissunk kereskedési fiókot biztonságosan és egyszerűen 
  2. Hogyan helyezz letétbe pénzt a fiókodba gyorsan és biztonságosan
  3. Hogyan vásárolhatsz az általad választott kriptovalutából

Vágjunk neki! 

Ahhoz, hogy gyorsan és biztonságos vásárolhass kriptovalutákat, a következőkre lesz szükséged: 

  1. Hitelkártya
  2. Ellenőrzött fiók egy kriptotőzsdén, ahol pénzt helyezel el és megvásárolod az első kriptovalutáidat.
  3. Türelem

Feltételezzük, hogy rendelkezel legalább egy hitelkártyával, amellyel online vásárolhatsz, így az első lépést kihagyjuk, vagy a második – hogyan lehet ténylegesen kriptovalutákat vásárolni – kapcsán említjük meg.

Fióknyitás egy tőzsdénél 

Ahhoz, hogy pénzt helyezz letétbe a kriptofiókodba, szükséged lesz egy megnyitott és aktív fiókra az egyik kriptotőzsdén. Azokat ajánljuk, amelyek többféle kriptovaluta vásárlására is lehetőséget nyújtanak, és a választékuk nem korlátozódik csupán a legnagyobb kriptovaluták szűkebb csoportjára. 

Javasoljuk, hogy több tőzsdénél is nyiss fiókot (a folyamat akár néhány hétig is eltarthat), mivel ez nem kerül semmibe (maga a fiók ingyenes, és még jutalmat is kaphatsz), és nagyban növeli a választási lehetőségeket. 

Mindenesetre javasoljuk, hogy nyiss fiókot az alább említett kettőnél, mivel az első (Binance) lehetővé teszi a gyors regisztrációt és befizetést, a második (Kriptomat) pedig magyar nyelvű támogatást nyújt, ha bármi baj történne. 

Menjünk végig a fióknyitás és a pénzbefizetés folyamatán:

Binance (kattintson ide) 

Ha bármilyen módon kapcsolatban állsz a kriptovalutákkal, akkor már kétségtelenül van Binance fiókod. Jelenleg ők a legnagyobb és legmegbízhatóbb tőzsde és kriptovaluták hatalmas választékát kínálják. A fiók megnyitásának és megerősítésének folyamata 5-10 percet vesz igénybe.

Vessünk egy pillantást a folyamatra:

  • Ha a szöveg idegen nyelvű, kattints a jobb felső sarokban lévő nyelv gombra, és válaszd a “magyar” lehetőséget.
  • Ezután kattints a nagy sárga gombra középen vagy a jobb felső sarokban, amin az áll, hogy “Regisztráció” és “Fiók létrehozása”.  
  • Add meg adataidat, például az e-mail címed, és válassz egy jelszót (a jelszónak legalább 8 karakter hosszúnak kell lennie, és legalább 1 számot és 1 nagybetűt kell tartalmaznia). 
  • A második lépésben  vissza kell igazolnod az e-mail címedet, ami azt jelenti, hogy meg kell nyitnod az e-mail postafiókodat (pl. a Gmail fiókot, ha gmailes címet adtál meg) és ki kell másolnod a Binance-től kapott kódot. Ezzel megerősíted, hogy te vagy az, akinek hozzáférése van az e-mail címhez.
  •  A következő lépésben  meg kell adnod a telefonszámodat , és meg kell várnod az SMS-ben érkező ellenőrző kódot. Ezt a kódot is be kell másolnod az űrlapba. Ezzel megerősíted, hogy te vagy az, aki a telefonszámot használja.

Gratulálunk, elvégezted az első lépést, és most már van fiókod. Biztonsági okokból még ellenőrizned kell, mielőtt teljes mértékben használhatnád. Bízz bennünk, ez a saját érdekedben történik.

  1. A profilodon belül kattints a profilodra a jobb felső sarokban (a kör, amelynek egy személy van a közepében), és válaszd a(z) »Identification« lehetőséget a legördülő menüből. Vagy ami még egyszerűbb – kattints erre a linkre.
  2. Kattintson a sárga “Kezdés most” gombra.
  3. A “Személyes adatok” mezőben add meg a keresztneved, a vezetékneved és a születési dátumod, majd kattints a “Folytatás” gombra.
  4. A következő lépésben azonosítanod kell magad. Ez ugyanaz a folyamat, mint a bankszámlanyitásnál, azzal a különbséggel, hogy oda a régimódi formában, személyesen kell elmenned a személyi igazolványoddal, míg itt ugyanezt a folyamatot távolról kell elvégezned. A “Tovább” vagy a “Folytatás” gombokra való néhány kattintás után ki kell választanod az dokumentum országát (Magyarország) és a dokumentum típusát, ami lehet “személyi igazolvány” vagy “útlevél”. Válaszd azt, amelyik éppen kéznél van.

  1. Egy kamera fog megjelenni és le kell fényképezned a személyazonosító okmányodat. Megjelenhet egy ablak a bal felső sarokban, amely azt mondja, hogy “a Binance.com szeretné használni a kamerát”, ebben az esetben válaszd az “Engedélyez” lehetőséget. Először a dokumentum elülső oldalát, majd a következő ablakban a hátsó oldalát kell lefényképezned. A dokumentumot mozdulatlanul kell tartanod a kamera előtt, úgy hogy kitöltse az egész keretet, és az alatta lévő kerek gombra kattintva várnod kell, amíg a kép betöltődik.
  2. Ha nincs kamera a számítógépeden, kattints a “Manuális feltöltés” gombra. Alul két mezőt fogsz látni, amelyekbe feltöltheted a dokumentum elülső (balra) és hátsó (jobbra) oldalát. Fotózd le a dokumentumot az asztalodon, oldalanként (összesen 2 kép kell), és ne módosítsd vagy vágd ki a képeket, egyszerűen csak töltsd fel őket az eredeti formájukban.

  1.  A következő lépésben készíteni fogsz egy “szelfit“. Erre azért van szükség, hogy a tőzsde ellenőrizni tudja, hogy valóban te vagy az. A folyamat szórakoztató. Kattints az indításhoz, és a rendszer kérni fogja, hogy forgasd a fejét minden irányba, hogy kitöltsd az összes zöld vonalat. Ismételd meg a folyamatot kétszer, és kész is. 
  2. Ezenkívül fel kell töltened egy lakcímigazolást is. Ennek a legegyszerűbb módja az, ha egy olyan számlát használsz (villany, víz, internet), amelyen a név és a cím megegyezik azzal, ami a személyi igazolványodon is szerepel. Ha nincs ilyened, akkor egy bankszámlakivonatot is lefényképezhetsz (vagy letölthetsz az online bankodból) és feltölthetsz.
  3. Adj meg néhány további adatot a foglalkozásodról, hogy alkalmazva vagy-e, és hogy mi a célod a fiók megnyitásával.

Még egyszer gratulálunk, befejezted az ellenőrzési folyamatot. E-mailben kapsz majd értesítést arra vonatkozóan, hogy az ellenőrzés jóváhagyásra (vagy elutasításra) került-e, és a fiókod állapotát a profilodra kattintva is ellenőrizheted (itt).

Most pedig nézzük a második tőzsdét, ahol szintén mindenképpen létre kell hoznod egy fiókot (természetesen ez is ingyenes): 

Kriptomat (click here)     

Ez egy szlovén alapítók által alapított szlovén székhelyű szlovén tőzsde, amely magyar nyelvű ügyfélszolgálattal is rendelkezik. Ez jól fog jönni, különösen ha bonyodalmak adódnak, és egy olyan ügyfélszolgálati csapattal szeretnél beszélni, amely megért téged.

Több mint 200 különféle kriptovalutát találhatsz a Kriptomaton és az ellenőrzési folyamat gyors és egyszerű. Emellett a biztonságról is a legmagasabb szinten gondoskodnak.

  1. Kriptomat fiók nyitásához kattints erre a linkre.
  2. Add meg az adataidat, a keresztneved, a családneved, az e-mail címed, és válassz egy jelszót. 
  3. Nyisd meg az e-mail kliensed (pl. Gmail), és kattints a Kriptomat által küldött, e-mailben kapott linkre.     
  4. Add meg a telefonszámod (a nullás nélkül). Tehát, ha a telefonszámod 041 123 456, akkor írd be azt, hogy 41123456.
  5. Másold ki az SMS-ben kapott kódot.

Ha elakadnál a fenti folyamatban, íme egy rövid oktatóvideó:

Gratulálunk, a fióknyitási folyamat első része befejeződött. Most ellenőrizzük.

  1. Kattints a nagy kék “Ellenőrzési folyamat indítása” gombra. A bal oldalon kiváló magyar nyelvű instrukciókat találhatsz a teljes folyamat során.
  2. Add meg a személyi igazolványodban vagy útleveledben feltüntetett adatokat.
  3. Válaszd ki az igazolvány típusát, és töltsd fel a dokumentum elülső és hátsó oldalát (külön) az alábbi két mezőbe. A képeket készítheted a saját telefonoddal, és elküldheted magadnak e-mailben. Ne tölts fel régi képeket, és semmilyen módon ne módosítsd a képeket – készíts képet az asztalodon az igazolványodról, és küldd el az eredeti képet.
  4. A böngésződ valószínűleg engedélyt fog kérni a kamera használatához a bal felső sarokban. Kattints az “Engedélyezés” gombra. 
  5. Akárcsak a Binance esetében, a kamerával itt is le kell fényképezned az arcodat úgy, hogy közben elforgatod, hogy kitöltse az összes zöld négyzetet.
  6. És végül tölts ki egy rövid kérdőívet.

Itt találhlasz rövid magyar nyelvű videós instrukciókat:

Gratulálunk, most már az ellenőrzési folyamatnál jársz egy másik tőzsdével. Az ellenőrzési folyamat a Kriptomatnál rendkívül gyors, és valószínűleg néhány percen belül végbemegy.

Pénzeszközök letétbe helyezése és kriptovalutákká való konvertálása 

Amikor e-mailben értesítést kapsz arról, hogy a fiókod ellenőrzése befejeződött, készen állsz az első befizetésre.

  1. A kezdéshez azt javasoljuk, hogy a Binance főoldalán a felső menüből válaszd a “Kereskedés” lehetőséget, majd a “Classic (Klasszikus)” opciót vagy kattints erre a linkre.
  2. Koncentráljon az alábbi két táblázatra. A jobb oldalon kattints a “Use EUR to buy (vásárlás euróval)” lehetőséget vagy kattints erre a linkre.

  1. Add meg, hogy mennyi eurót szeretnél felhasználni a vásárláshoz
  2. Válassz fizetési módot. A te esetedben ez valószínűleg “Visa, Mastercard” lesz.
  3. Add meg a kártyaadataidat, és fejezd be a vásárlást.

Kiváló! Most már kriptovaluta tulajdonos vagy!

Ha nincs hitelkártyád, de mégis szeretnél kriptovalutát vásárolni, egyszerűen utald át a pénzt a bankodból (online). Ebből a célból azt javasoljuk, hogy a tranzakciót a Kriptomatnál végezd, mert rendkívül könnyű.

  1. A Kriptomat profilod első oldalán válaszd a „Befizetés” lehetőséget és kattints az euróra.
  2. Megjelennek a bankszámlaadatok, amelyekre a tranzakciót végrehajthatod. Kérünk, fokozottan figyelj arra, hogy a saját bankszámládról utalj (a kereszt- és vezetéknévnek egyeznie kell), és a fizetés célját szolgáló mezőbe írd be a Hivatkozást, amely pirossal van kiemelve. A minimális átutalandó összeg 35 EUR
  3. Miután végrehajtottad az utalást, kattints a lenti kék „Átutalás megtörtént” gombra.

Kriptovalutát vásároltam. És most mi lesz?

Először is gratulálunk, egy vállalkozás kis részének a büszke tulajdonosa lettél. A kriptovaluták világában az a hiedelem él, hogy nem jó ötlet ezt a részesedést (érméket) egy tőzsdén hagyni, mivel amíg az érmék a tőzsdei számládon vannak, addig valójában nem a te tulajdonodat, hanem a tőzsde tulajdonát képezik (és ha valami baj van a tőzsdével, akkor elveszítheted őket).

Képzeld csak el, hogy némi eurót dollárra váltasz a helyi pénzváltónál, majd néhány hónapig egy borítékban hagyod a pénzt a váltóban, amíg végül fel nem használod. A váltó kirablása, emberi mulasztás vagy valami más probléma esetén fennáll a veszélye, hogy a tudtodon kívül elveszíted a pénzed. 

Ez az oka annak, hogy erősen ajánlott a  “pénztárcák” használata. Ez a pénztárca valójában egy digitális pénztárca, amelybe kriptovalutáidat helyezed, és amelyhez csakis te férhetsz hozzá. Mivel a pénztárcák böngészőben való megnyitása meglehetősen bonyolult (és nem teljesen biztonságos), javasoljuk, hogy vásárold meg a két legbiztonságosabb és legismertebb kriptopénztárca egyikét, nevezetesen:

Ledger Nano S (click here)

Trezor (click here)

Ne késlekedj a pénztárca megvásárlásával, mert eltart egy ideig, amíg megérkezik. Ha most lépsz be a “kriptovilágba”, vagy úgy döntöttél, hogy bármiféle kriptopénzt vásárolsz, akkor ez lehet az első lépések egyike.

FIGYELEM! Ügyelj arra, hogy ezekről a hivatalos termékoldalakról rendelj pénztárcákat (a fenti 2 linkről), más online boltokból rendelni vagy ami még rosszabb – másodkézből kapott pénztárcákat használni az Ebay-ről (stb.) nagy kockázatot jelent  – mintha például Mastercardot rendelnél az Ebay-ről. Feltöltöd rá a pénzed, de nem lehetsz biztos abban, hogy az eladó hozzáfér-e még.

Amikor pénztárcát rendelsz, a tárca használatára vonatkozóan utasításokat is kapsz, amelyek segítségével a megvásárolt kriptopénzt átküldheted a tárcádba, és ott biztonságban tarthatod azt – amíg legközelebb kereskedni szeretnél vele, vagy átváltanád EUR-ra (ha szükséges).

És ezzel elérkeztünk az útmutató végére. Ha te is azon olvasók közé tartozol, akiket a cikk elején említettünk, reméljük, hogy a következő cikkünk megjelenésekor már büszkén nevezheted magad okos befektetőnek! 

Kérünk, hogy vedd figyelembe a következőket: az ezen a webhelyen található információk kizárólag oktatási és tájékoztatási célokat szolgálnak, mindenfajta kifejezett vagy hallgatólagos szavatosság nélkül, beleértve a pontosságra, alaposságra vagy bármely meghatározott célra való alkalmasságra vonatkozó garanciákat. Az ezen a weboldalon található vagy az általa közölt információk nem minősülnek pénzügyi tanácsnak, befektetési tanácsnak, kereskedési tanácsnak vagy bármilyen más tanácsnak. A weboldalon található információk általános jellegűek, és nem vonatkoznak rád, a felhasználóra vagy bárki másra. Ne hozz semmilyen pénzügyi, befektetési, kereskedési vagy egyéb döntést az ezen a weboldalon közölt információk alapján anélkül, hogy saját kutatást végeznél, és konzultálnál egy brókerrel vagy pénzügyi tanácsadóval. Tudomásul veszed, hogy az ezen a weboldalon közölt információk felhasználása a saját felelősségedre történik. A Bitcoinnal vagy az alternatív kriptovalutákkal való kereskedés potenciális előnyökkel de ugyanakkor kockázatokkal is jár. A kereskedés nem minden ember számára megfelelő. Bárki, aki szeretne befektetni, kérjen független pénzügyi vagy szakmai tanácsot.  


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló