Fintech

Szelfivel lehet számlát nyitni egy nagybanknál, és hamarosan itthon is

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.13 | 06:30
  • trendindex: 9

Nem kell bankfiókba menni, elég szelfizni és útlevelet fotózni, ha valaki üzleti számlát akar nyitni a brit HSBC banknál.

Csücsöríteni, integetni, vicces arcot vágni nem célszerű, ha valaki bankszámlát akar nyitni egy szelfivel: a fotónak hasonlítania kell arra, ami a leendő ügyfél útlevélen vagy jogosítványán szerepel. És hamarosan nálunk is lehet majd így fizetni, a magyar tesztekkel most végeznek.

A szelfi mellé ugyanis elég egy hivatalos, fényképes dokumentumról fotót beküldeni a HSBC-hez, ha valaki üzleti számlát szeretne cégének.

Új lehetőség

Ha ezek megvannak, be sem kell menni a bankfiókba – idézi az Independent a brit központú pénzintézet vezetőjét. Richard Davies, a HSBC kereskedelmi banki tevékenységéért felelős igazgatója szó szerint ezt mondta:

“Arra számítunk, hogy a szelfizés gyorsasága és egyértelműsége miatt ügyfeleink kedvenc azonosítási módszere lesz majd a jövőben, akiknek nem kell meglátogatniuk egy fiókot sem a számlanyitási folyamat lezárásához.”

A bank több millió ügyfele használ ujjlenyomatos és hangfelismeréses azonosítást jelenleg is – írja a lap.

A szelfi fizetésre is használható lehet

Szelfizést hasznossá tevő megoldásokkal nem csak a HSBC próbálkozik. Nemrég a Mastercard kezdett tesztelni egy arcfelismerő megoldást. A Selfie Pay-nek nevezett rendszert használó ügyfeleknek kódok beírása helyett elegendő rákacsintaniuk a telefonjukra, máris kinyílik az online pénztárca.

napszemüveg szelfi

A Mastercard megoldása az első teszteken nem sikerült tökéletesre. A fizetést elvileg csak akkor fogadja el a Selfie Pay, ha a felvétel készítése során kacsint a felhasználó. Ezzel a módszerrel akarták kiszűrni azt, hogy valaki egy másik ember fotójának felhasználásával is fizetni tudjon. A Berlini Műszaki Egyetem kutatóinak februárban viszont sikerült átverniük a kacsintásfelismerő algoritmust egy nagy felbontású fotóval és a szemet egy pillanatra kitakaró ceruzával.

A Business Insider cikkében azt is megemlítette, hogy legismertebb szelfi-azonosítást használó cég az Airbnb, a magánlakások szálláshelyként történő hasznosítását megkönnyítő startup.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló