Fintech

Jön a Facebook Pay, a Google-nál meg folyószámlát nyithatsz

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.16 | 14:48

A tech óriások, most a bankokat akarják bekebelezni.

Facebook pay
Mark Zuckerberg pénzügyi nagyhatalom lesz? – (Fotó: JD Lasica / Flickr CC-BY)

A Facebook lassan úgy áll a fizetési szolgálatásokhoz, ahogy a Google a csetszolgáltatásokhoz. Van egy pár már házon belül, de soha nem rest újat indítani.

A cég most éppen Facebook Pay néven jelentett be fizetési szolgáltatást. Ennek a feladata lesz a Messenger, Instagram, WhatsApp és a Facebook platformokon zajló pénzforgalmat csatornázna egy alkalmazásba.

Miért lesz jó nekünk a Facebook Pay?

A Facebook Pay előnye, hogy ha egy appban beállítják a fizetést a felhasználók, akkor az mindben működni fog. A közösségi oldal kritikusai természetesen azt is elmondják ilyenkor, hogy egy ilyen integráció után nehezebb lesz feldarabolni a Facebookot, ha az amerikai szabályozó hatóságok egyszer meg akarják ezt lépni.

A Pay a héten kezd el megjelenni a felhasználóknak. Először a Messengerben és a közösségi oldalon, és csak az Egyesült Államokban lakó felhasználóknak. Később bővülhet az országok köre. A cég azt nyilatkozta, hogy egyeztet bankokkal, kártyatársaságokkal és a Paypal fizetési szolgáltatóval is. Emellett kiemelték, hogy a Pay semmilyen kapcsolatban nincs a Librával.

A Google-nál meg folyószámlát nyithatsz

A pénzügyi szereplők a fintech forradalom kitörése óta tartanak attól, hogy a nagy tech cégek belépnek a piacukra. A közel végtelen mennyiségű termékfejlesztésre szánható pénzzel rendelkező Google-lel vagy Amazonnal pedig nem könnyű versenyre kelni. Mint ahogy az Apple sem jó versenytárs, hiszen ura a saját platformjának, amin minden konkurens szolgáltató hátránnyal indul.

Google

A Google alaposan meg is kezdte ezt a manővert. A Wall Street Journal információi szerint akár már jövő éven elkezdhet lakossági folyószámla szolgáltatást nyújtani ügyfeleinek. A Cache kódnevű projekthez a cég nem igényelt saját banki licencet, hanem bankokkal és takarékszövetkezetekkel partnerségre lépve akarja kidolgozni a terméket. A pénzügy és a szabályozásnak való megfelelés a bankok feladata lesz, a szoftveres háttér a Google-nél marad.

Caesar Sengupta, a Google fizetési termékekért felelős igazgatóhelyettese szerint a cég nem fogja a háttérbe szorítani a partnereit. Nem az a cél, hogy úgy eldugják a bankokat egy színes céges logó mögé, ahogy az Apple elrejtette a szem elől az Apple Card banki hátterét biztosító Goldman Sachsot.

A márka erősítése helyett – hová lehet erősíteni a Google-t? – a begyűjthető adatok motiválják a céget. Eddig is képben voltak az ügyfelek érdeklődésével, de a folyószámlaforgalom, a napi pénzügyi mozgások sokat tehetnek hozzá ehhez a képhez.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló