Gamer

Lelassulnak a gépek és a játékok a Meltdown miatt

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.09 | 19:08

Sajnos az elmúlt napokban tapasztalt sebezhetőség a játékokra is kihat.

 A Meltdown és a Spectre egy olyan sebezhetőség, ami az Intel 2011 óta gyártott processzoraiban van jelen, és a vírusirtók riasztása nélkül illetéktelen kezekbe kerülhetnek adataink. Ezt a sebezhetőséget azonban javították az elmúlt hónapokban egy patch segítségével – ez azonban lassulást okoz. A Wired szerint már a Windows, macOS, iOS, Android és Linux platformok is megkapták a sebezhetőséget kijavító patchet, de cserébe 5-30%-kal lassabb processzorteljesítményt tapasztalhatunk. És ez a játékokra is hatással van.

A Twitteren az Epic Games azt írta, hogy a felhőszolgáltatásaik a következő pár nap során nem fognak tökéletesen működni, emiatt a szerverek nem biztos, hogy megfelelően fognak funkcionálni, amíg a Meltdown patchet feltelepítik mindenhová. Egyelőre az Epic nem tisztázta, hogy a konzolos változatok érintettek-e, vagy sem.

A post shared by Scary Mommy (@scarymommy) on

Bár az Intel a múlt héten, a Meltdown hiba nyilvánosságra kerülésekor próbálta nyugtatni a felhasználókat, hogy a javítás nem okoz majd lassulást a gépekben, a jelek szerint azonan ez nem valósult meg: azóta egyre több felhasználó és rendszergazda jelezte, hogy igenis komoly teljesítménycsökkenést, illetve terhelésnövekedést észleltek gépparkjukon a folt telepítését követően.

Az Epic Games ezzel szemben óriási tüskét észlelt a CPU-használatban a szervereinél – mindez váratlan problémákhoz vezetett, amik hatással voltak például a Fortnite nevű játék stabilitására és a bejelentkezésekre is. Nem az Epic az egyetlen, amely ilyesmit tapasztal.

Mindezek alapján tehát igaz is és nem is az a korábbi kijelentés, hogy a teljesítmény akár 30 százalékkal is visszaeshet a javításoknak hála. Az átlagfelhasználók elvileg nem éreznek majd különbséget, bár ez függ attól, hogy konkrétan mire használják a PC-t. Egyes felhőszolgáltatóknál sincs túl nagy gond – másoknál viszont hatalmas a CPU-használat emelkedése, ami nem csak fogyasztásban, pénzben is hatással lesz a cégekre.

Az illetékesek viszont azt ígérik, hogy a jövőbeli csiszolások hatására ezek a kellemetlenségek csökkennek majd.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Guardian
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gasztró
Így érdemes mikrót takarítani
  • szerző:nuus
  • 2018. 12. 08.
Sztárok
Mihalik Enikővel az ágyban
  • szerző:nuus
  • 2018. 12. 08.
A következő cikkek betöltése folyamatban...