Gamer

Auschwitz témájú szabadulójáték bukott meg a tiltakozáson

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.29 | 17:25

Egy cseh cég rakta volna be egy Hannibal Lecteres, egy gonosz bohócos és egy Halálsoron játék mellé.

A szabadulószobákat mindenki ismeri, Budapesten is nagyon népszerű. Bezárnak valahová, vagy valami különleges helyre, egy hajóra, óvóhelyre vagy használaton kívüli börtönbe, vagy egy tematika mentén kell logikai feladatokat megoldanod, hogy kikerülj a szobából. Egy cseh cég, a Dostaň Se Ven tervezett egy Auschwitz témájú szabadulószobát, amit a CNN is bemutatott, de a tiltakozások hatására már nem lehet rá jegyet kapni.

videiaus

Az ok kettős. Egyrészt a cseh cég azzal védekezett, hogy ezzel felhívják a figyelmet a második világháború népirtásaira, de mivel a többi szabadulójátékuknak semmilyen történelmi oktató célja nem volt, senki nem hitte el, hogy nem csak a horrorisztikus elemek kedvéért kezdik el a sorozatot. Hasonlóan járt korábban egy ugyanilyen témájú görög szabadulószoba is.

Wolfenstein_large
Wolfenstein

Másrészt több hasonló játékot is visszavontak már, például a Wolfenstein 3D-hez is akart egy ukrán fejlesztő egy modot, amiben egy fellázadt Sonderkommando gyilkolta volna a nácikat a lágerben. A Kotaku megkérdezte Auschwitz emlékének egyik fő gondozóját, az izraeli Simon Wiesenthal Központtól Abraham Cooper rabbit, aki szerint a probléma ezekkel a játékokkal, hogy egy bosszú által inspirált lövöldözős játék nehezen tudná bemutatni az emberek iparszerű legyilkolására megszervezett táborok életét, ehhez túl bonyolult a táborok tanulsága.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló