Gamer

Megbüntették a fehér bőrű lányt, amiért élő adásban feketére festette magát

Nem mintha valakit meg akart volna gyalázni.

Harminc napos eltiltást kapott a litván Karina “Karupups” Martsinkevich, amiért feketére festette magát, amit streamelt is a Twitch-en. Semmilyen rasszista szándék nem állt a dolog mögött, mindössze az Apex Legends Lifeline nevű karakterét akarta megformálni, még a haját is befestette, na meg az öltözékét is összerakta.

Apex Legends

Ezzel pedig az a probléma, hogy az 1800-as években gyakran készítettek így karikatúrát a fekete emberekről alapjáraton fehér színészek. Ezek voltak a Minstrel showk, ahol többnyire az afro-amerikaiak butaságán, lustaságán vagy a babonáin élcelődtek a színészek, Blackface arcfestéssel, vagyis feketére sminkelt arccal, karikírozott nagy fehér szájjal.  Szóval kétszáz éve feketére festve csináltak viccet a feketékről alkotott sztereotípiákról, aminek nem volt tudatában a litván streamerlány.

Azóta már bocsánatot kért mindenkitől, és elmondta, hogy csak a cosplay-t szerette volna minél jobban megcsinálni, és mivel Lifeline sötét bőrű, befestette magát. Ez nem hatotta meg a Twitch.tv-t, bár lehetnének elnézőbbek egy litván lánnyal, aki valószínűleg sosem hallott az 1800-as években történtekről, és jó eséllyel tényleg nem a feketéket akarta bántani a cosplay-jel. Bár annyi botrány volt ebből a videómegosztókon és stream csatornákon, hogy az amerikaiakon kívül lassan a világ más táján lakó streamrek is megtanulják, hogy mitől és miért is háborodik fel az USA közvéleménye, ami ugye azért igencsak fontos egy influencernek, hiszen a hirdetések nagy része ott hoz sok pénzt.

Kép: Karisha Ma / VK

Címlapkép: karupups / Instagram


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló