Gamer

Gamerek figyelem: ennyit fogyaszt a PC-d, a konzolod és a többi cuccod

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.20 | 10:18

Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit fogyasztanak az elektronikai eszközök, néhány példával segítünk az eligazodásban.

Az új szabályok értelmében egy háztartás évente legfeljebb 2523 kWh-nyi áramot fogyaszthat a “rezsicsökkentett” áron, aki pedig túllépi ezt, az a korábbi számlája többszörösét is kifizetheti.

Konzolok

Az új generációs konzolok többet fogyasztanak az elődeiknél, így ezek is komolyan megdobhatják az éves villanyszámlát. A PlayStation 5 és az Xbox Series S/X játék közben 160-200 W körül fogyasztanak. Ha 180 W-tal és heti 20 órával számolunk, az éves szinten 197 kWh fogyasztást ad ki. Az előző generációnál a  PlayStation 4 137 W-ot, a valamivel gyengébb Xbox One pedig 112 W-ot kér, így a fenti feltételek mellett az előbbinél 150 kWh, az utóbbinál 122 kWh körül alakul az éves fogyasztás.

PC

Konkrét fogyasztást mondani szinte lehetetlen, ahány ház, annyi szokás. Ém mivel végtelen számú hardveres konfiguráció lehetséges, átlagokkal kell hogy számoljunk. Egy átlagos hangszórókkal, monitorral kiegészített asztali gép 200 Wh körül fogyaszt, ami 8 órás munkanapokkal számolva közel évi 600 kWh energiát jelent, amennyiben minden nap otthon, a gép előtt dolgozunk.

A laptopok már takarékosabbak, ezek fogyasztása jellemzően 50-100 Wh, vagyis napi 8 órás használattal évi 150-300 kWh körüli értéket kapunk, a legújabb modellek pedig ennek a felével is könnyedén beérik, amennyiben nem izzasztjuk őket.

Na de mi van a gamerekkel?

A gamer számítógépek jóval többet fogyasztanak mint a konzumer cuccok, főleg ha nagy terhelés alatt mennek. Pontosan nem lehet meghatározni, hiszen itt is minden komponens más és más, de átlagosan az erősebb gépek, játék közben simán 400 Wh körül fogyasztanak átlagosan. Gyors számolás és kiderül, hogy közel évi 1200 kWh energiát tudunk így elhasználni.

Mi a megoldás?

Hát, arra senkit sem tudunk kérni, hogy kevesebbet játszon, de az mindenképp hasznos döntés ha kapcsolós elosztókat szerzünk be, és ha nem használjuk, akkor egész egyszerűen lekapcsoljuk az áramot, ha a pontos fogyasztási adatokra vagyunk kíváncsiak akkor szerezzünk be egy okos konnektort, melynek segítségével valós időben monitorozhatjuk mennyi is az annyi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló