Gamer

A videójátékok miatt dohányzik egyre több tini

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.02 | 18:53

Aggasztó, hogy a videójátékok 42 százalékában dohányzik a főhős, ennek ellenére csak a játékok 8 százaléka tartalmaz figyelmeztetést a cigarettázás ártalmaival kapcsolatban – állítja a San Francisco-i központú kaliforniai egyetem.

(kép: Pixabay)

„A fő probléma az, hogy a kamaszok egy jelentős hányada azt hiszi, hogy a dohányzás menőbbé, keményebbé és szexibbé teszi a karaktereket, ezért aztán sokan közülük gyújtanak rá előbb-utóbb. Nagy gondot jelent, hogy több tini videójátékozik otthon, mint ahányan moziba mennek, hiába a filmeket érintő korlátozás ezen a téren” – mondja Robin Coval, a Truth Initiative nevű közegészségügyi szervezet vezérigazgatója. A szakember szerint feltűnő, hogy mindig az erős, hatalmas és vonzó karakterek pöfékelnek.

A kutatás során 44 tinédzserrel és fiatal felnőttel készült videóinterjú, akik rendszeresen játszanak. Mind a 44-en arról számoltak be, hogy tulajdonképpen folyton látnak dohányzó embereket ezekben a játékokban. Korábban ugyanez a szervezet arra is rávilágított, hogy a filmekben mutatott dohányzós jelenet hatására több fiatal gyújt rá időről időre (konkrétan 44 százalék), így minden okuk megvan azt feltételezni, hogy hasonló a helyzet a videójátékokkal is.

A Tobacco Control című szaklapban publikált kutatás szerint komoly gondot jelent, hogy a több mint 20 éves dohányipari törvények nem vonatkoznak a videójátékokra is, hiszen a 8 és 18 év közötti fiatalok közel 88 százaléka játszik legalább alkalmasint, így folyamatosan a dohányzás idealizálását kényszerül látni.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...