Haditechnika

Rendszerbe állt az új orosz hiperszonikus rakétarendszer

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.01.27 | 18:18

Az új interkontinentális rakétarendszer, amely képes a hangsebesség 27-szeresével repülni, elérte műveleti készenlétét.

Putyin 2018 márciusában említette előszőr az Avangardot egyik beszédében, mint leendő új rakétarendszert. Kijelentette, hogy a rakétarendszer azon képessége, miszerint a rakéta éles irányváltásokat tud végrehajtani a cél felé tartó röppályán, a jelenlegi rakétavédelmet hatástalanná teszi. Másfél évvel később elérte műveleti készenléti állapotát, jelentette be Szergej Kuzsugetovics Sojgu védelmi miniszter. Az Avangard hiperszonikus rakétarendszert hatalmas technológiai áttörésként jellemezte az orosz vezetés,  amelynek jelentőségét az 1957-ben felbocsátott első szovjet műholdéhoz hasonlította. Az új orosz rakétarendszer, az Amerikai Egyesült Államok rakétavédelmi stratégiáját jelentős kihívás elé állította.


Az orosz hadsereg állítása szerint az Avangard 27-szer gyorsabban képes repülni, mint a hangsebesség és akár 2 megatonnás nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni. Az Avangardot egy interkontinentális ballisztikus hordozórakétáról indítják, azonban ellentétben a hagyományos rakétákkal, amelyek szétválás után egy meghatározott, röppályát repülnek a célig, az Avangard képes éles, váratlan manővereket végrehajtani a célba történő becsapódás előtt, ezáltal sokkal nehezebb elfogni és megsemmisíteni, szerintük erre azért volt szükség mert az Egyesült Államok is erősíti rakétavédelmi rendszereit, amely degradálja Oroszország nukleáris elrettentő képességét.
Az orosz média jelentései alapján az Avangardot először a szovjet fejlesztésű SS–19-es interkontinentális ballisztikus rakétákra szerelik fel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.