Haditechnika

Ez volt a legdurvább náci szuperfegyver

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.05.21 | 13:18

A Krupp szuperfegyvere akár egy 11 tonnás lövedékeket is eltudott 47 kilóméterre lőni.

A német hadsereg-parancsnokság már 1934-ben adott utasítást a világ akkori legnagyobb gyárának, a Krupp fegyvergyárnak, hogy építsen egy olyan fegyvert, ami képes a francia Maginot-vonal felszámolására. Azonban lassan készült a csodafegyver, a tesztelése csak öt évvel később, 1939-ben kezdődött meg a Rügenwald melletti lőtéren. A fegyver a Schwerer Gustav nevet kapta, melyet a fegyvergyáros  Alfred Krupp édesapjáról nevezték el.

A két sínpáron szállítható ágyú 12 méter magas és 47 méter hosszú volt, ebből a csöve 30 métert tett ki. Az össztömege több volt mint 1350 tonna volt, és akár 11 tonnás lövedékeket tudott 47 000 méteres távolságra lőni. Azonban a legnagyobb  11 tonnás lövedék annyira brutális pusztítást végzett, hogy nehezen lehet elképzelni. Még maga Hitler is parancsba adta: az ő beleegyezése nélkül nem lehet bevetni.  Azonban a kisebb lövedékek is meglehetősen hatékonyak voltak, pár lövés és eltűnt egy erődítmény, a lövedékek átütötték több tíz kilométerről is a hétméteres betonfalakat.

A Gustavot első éles bevetésére a világháború közepén 1942 februárjában indították el a Krím-félsziget felé ahol azonban nem volt egyszerű a haladás, hiszen sínpárt kellett fektetni, hogy haladni tudjon. Azonban a szevasztopoli ostromban bebizonyította a képességeit, két hét és 48 lövést követően a nácik porig rombolták Szevasztopolt. De az ágyú hamarosan használhatatlanná vált, és bár a Krupp újragyártotta a csövet, mégsem tudták bevetni Leningrádnál. Ennek több oka is volt.

A Gustav túl hatalmas volt, nem lehetett elrejteni, így ki volt téve annak, hogy egy vadászbombázó végzetes találattal használhatatlanná teszi, a már feljebb is említett sínrendszer telepítése a leningrádi fronton nehézségekbe ütközött, mivel több mint 2000 katona kellett az üzemeltetéséhez és védelméhez. De voltak még problémák, nagyon lassan lehetett vele haladni, és pontatlan is volt, lövésenként órák teltek el az állítással és tüzeléssel így naponta csak 14 lövést tudtak volna leadni vele.

Mielőtt tovább olvasol, nézd meg a legújabb videónkat!

Ezen okok miatt egész egyszerűen a német vezérkar bonyolultnak és lassúnak ítélte meg a fegyvert, így a háború végéig vigyáztak rá, de nem vetették be többet.

Azt, hogy végül ki semmisítette meg a fegyvert nem lehet tudni, egyes források szerint maguk a németek, de mások szerint az amerikaiak, a cél ugyanaz volt, nem juthatott a szovjetek kezére a szuperfegyver.

A Gustav egyedülálló a mai napig, azóta sem építettek ekkora tüzérségi ágyút, hogy miért nem, azokat fent részletesen leírtuk. Lomha volt, iszonyatosan drága, és körülményes volt a használata. Nem más, mint egy technikai bravúr, egy megalomán, de használhatatlan szuperfegyver.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló