Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Infotech

A fake pornó élt, él, élni fog? Út a gépi tanulástól a redditig

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.11 | 17:13

A Pornhub letiltotta, a reddit féllegális bugyraiban bitcoinért kapható még a friss, meleg hamis pornó.

Fotó: Pixabay.com CC0

A közelmúlt nagy felzúdulást keltő esete volt a redditen deepfakes néven feltűnt felhasználó és az ő gépi tanuláson alapuló pornóhamisító applikációja. Az alkotó bevallása szerint kísérleti célokra használta műve létrehozásához az olyan nyílt forráskódú könyvtárakat, mint a Keras vagy a Tensorflow, a végtermék pedig csak sima deep learning eszköz, amit kellő mennyiségű nyersanyagra ráeresztve megtaníthatunk egy arcot másikra cserélni mozgóképeken.

Gal Gadot arca egy pornófilmben

Hogy a találékony emberiség ezt az első percben arra fogja használni, hogy kedvenc színésznője arcát tegye felnőtt tartalmakra, eszébe sem jutott (ahogy annak idején a Manhattan-projektben sem gondolta nyilván senki legrosszabb álmában sem, hogy találmányukat rossz emberek rosszra fordíthatják). A pornóipar szereplői érthető módon tiltakoztak, ahogy az áldozatul esett celebek jogi képviselői is, a Pornhub le is tiltotta az ilyen tartalmakat (pontosabban felhasználói bejelentés alapján törli).

Fotó: Pixabay.com CC0

Az egyszerű arccsere sincs rendben, ha nincs beleegyezési nyilatkozat, személyiségi jog sérül. Megalázni vágyott haverok vagy munkatársak esetében ez legfeljebb ízléstelen vagy vicces, erkölcsi és humorérzékünktől függően, A-kategóriás hollywoodi sztároknál egyenes út lehet a bíróságra –  ha kiderül, ki az elkövető.

A net anonimitása miatt eddig a tartalomszolgáltatót lehetett kötelezni a törlésre, de ha bárki pénzért gyárt és ad ilyet, ahogy a reddit r/deepfakesNSFW, r/FakeApp, vagy r/VideoFakes csoportjaiban teszi pár user, az egyértelműen illegális. Korunk másik nagy vívmányának, a kriptovalutának hála ha nem is dübörög, de mindenesetre folyik a biznisz ebben a már 85000 fős felhasználói csoportban. Köznapi halandóként abban reménykedhetünk, hogy Gal Gadottal szemben a mi arcunkról csak eltökélt perverzeknek jut eszébe bármi (leszámítva nulla netjelenléttel bíró digitális robinzonokat, ha vannak ilyenek, ma már Facebook nélkül élni is szinte a punkság netovábbja).


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.