Infotech

Gondold újra, mit lájkolsz a Facebookon!

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.28 | 14:02

A különböző reakciók ugyanis hatással lehetnek a Hírfolyamodra.

Pixabay
Pixabay

A Facebookon egy ideje megjelentek a reakció-gombok, és ez némileg újrarendezheti a hírfolyamunkat is. A cég méri a különböző jelzéseket (Tetszik, Imádom, Vicces, Hűha, Szomorú, Dühítő), és úgy látszik, hogy már nem a lájkok vannak többségben, ezért megváltozhat az is, hogy mi kerül be a News Feedbe.

Azt találtuk az elmúlt évben, hogy ha az emberek véleményeznek egy posztot, akkor előszeretettel választanak egy erősebb reakciójelet, minthogy csak rányomnak egy sima lájkot.

számol be egy hivatalos jelentés a változásról.

Ezért a hírfolyamot is eszerint szeretnénk frissíteni: súlyoznánk aszerint, hogy egy történet mennyire releváns az illető számára.

Azaz ha lájkolsz valamit, akkor azzal azt jelzed a Facebook felé, hogy ez a dolog érdekel téged és több ilyen jellegű tartalmat is szeretnél. De ha egy másik érzelmedet fejezed ki, például a dühöt, az erősebb jelet küldene majd a rendszernek.

Jelenleg a Facebookon mindegyik reakció egyformán nyom a latba, így a Hírfolyam algoritmusát sem befolyásolja, ha valami éppen hevesebb érzéseket vált ki belőled. Ám nem volna meglepő, ha Zuckerbergék a reakciók alapján állítanák be a hírfolyamot, mert a „mezei” lájkon bármi más minősítés túlmutat.

Jelenleg az Imádom a leggyakrabban használt gomb: az esetek több mint felében ezt nyomják meg a facebookozók. Jó kérdés, hogy a reakciók adatai kikerülhetnek-e a hírfolyamon kívülre, akár hirdetési célokra is? (a hirdetőknek szóló aktuális információk közt az szerepel, hogy most még egyforma értékű minden reakció). A magánszféra védelmében szót emelők már kifejezték a cég felé azon aggodalmukat, hogy a felhasználók adatainak gyűjtésére is alkalmas lehet ez a bevezetett újdonság.

Tekintet nélkül arra, hogy téged hogyan érintenek az új érzelemgombok, az újítás folyton emlékeztet arra, hogy minden megnyilvánulásod ebben a közösségi médiában valahogyan befolyásolhatja majd a hírfolyamod összetételét.

Legegyszerűbben úgy oldhatod meg, hogy ha valamit éppen nem szeretnél lájkolni, hogy simán továbbgörgeted (és nem adsz más érzelemről sem jelet; de a News Feed beállításoknál is tudsz trükközni, ha haladó júzer vagy) – javasolja a Mashable.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló