Infotech

Egy korszak lezárul, a GChatnek ennyi volt!

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.26 | 16:32

Hiába a Gmail része, mégsem tarthat örökké. Lesz viszont helyette Hangouts!

Pixabay
Pixabay

A Google már-már zavarba ejtően sok alkalmazása közül egynek úgy tűnik, itt a vége. Ez a Gmailhez automatikusan járó szolgáltatás pedig kényelmes volt, ám mégis csak eddig tudta tartani magát.

De azért ne essünk pánikba.

Igazából nem is ez volt a neve az „elhunytnak” – a Google üzenetek küldésére alkalmas szolgáltatása a Google Talk néven fut még pár hónapig. Június 26-án viszont megszűnik létezni, azaz onnantól kezdve a Google Hangouts veszi át a funkcióit. A cégnek esze ágában sincs megduplázni a chat szolgáltatásait, már övék így is az Allo, az Android Messages, a Duo, a Voice és a Supersonic Fun Voice Messenger is, a Hangoutson kívül.

Az üzenetküldő alkalmazások túlzsúfolt mezőnyén belül a Gchat népszerű volt, de a semmi extra kategóriáját erősítette. Működni működött, ha már a levelezésünk része volt, és főleg irodisták használták arra, hogy szaftosan kitárgyalják egymást és a főnökeiket.

Nem volt mindenki elragadtatva ettől a chatelési formától: az Electronic Freedom Foundation részéről például 2014-ben az a bírálat érte a gyártót, hogy nem támogatta a nyílt XMPP sztenderdet. A cég a Talkot integrálta a saját termékébe, a Hangoutsba, mely ezentúl pedig a Gmailbe fog beolvadni.

A kereső-óriás biztosít mindenkit afelől, hogy a kapcsolatrendszerünk megmarad, és túl sok változással igazából nem is kell számolnunk. Lehet, hogy valakit érzékenyen érint majd, hogy már nem a Gchatet fogja használni, de attól még ugyanúgy nevezheti az utódot is. A legnagyobb törés az lehet, hogy a Google Talk Androidos alkalmazása már nem fog működni.

A Google Hangouts el fogja veszteni az sms-ek fogadási és küldési funkcióját. Ez a művelet az Android Messageshez kerül át, ahol még a közeljövőben olyan további lehetőségek is nyílnak majd, mint például a csoportos chat vagy a hi-res fotómegosztás…

2015-ben az Electronic Freedom Foundation a Hangoutsnak mindössze kettő csillagot adott a hétből, az üzenetküldés biztonságos voltára vonatkozóan. Manapság már millió módja van a kommunikációnak, és ha a jelenleg legbiztonságosabbnak mondott rendszert keresed, akkor toronymagasan a Signal az – figyelmeztet a Gizmodo.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.