Infotech

Gép a gép ellen: a Gmail kesztyűt húz az adathalászok ellen

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.01 | 12:43

A világon már több, mint egy milliárd felhasználó rendelkezik Gmail fiókkal, ami az adathalászat Mekkájának is tekinthető. Egyetlen helyen ennyi ember adatait elérni számukra a valóra vált álom, ezért a Google jelenleg azon dolgozik, minél nehezebb dolguk legyen.

A spam-jelenség mára egy teljesen elfogadott, szükséges rossz. Számoljunk csak napi 10 kéretlen üzenettel a Gmail fiókokban, a már említett egy milliárd felhasználónál. Ha ez így nem elég elrettentő, akkor a Google azt is kiszámolta, a rendszeren továbbított levelek 70%-a kéretlen üzenet.

A spamben érkező vírusok, vagy a jelszót feltörő próbálkozások rengeteg ember életét keserítik meg naponta, amiért persze mindenki a Gmail-t hibáztatja.

Ilyen volumen és közhangulat mellett még egy olyan óriás, mint a Google se mehet el szó nélkül, a felhasználók megóvása érdekében stratégia váltásra szánták el magukat, jön a spam-szűrő mesterséges intelligencia.

Eddig is algoritmus alapján próbálták szűrni a hasonló maileket, most azonban egy folyamatosan tanuló, önmagát fejlesztő rendszeren dolgoznak.

“Ahogy egy új mintába botlunk, az új rendszer alkalmazkodik a megváltozott helyzethez, amire a kézi beállítású rendszerek sosem lennének képesek.” – véli Andy Wen, a Gmail visszaélési technológiák ellen küzdő részlegének vezetője. Igen, náluk ilyen is van.

A projekt sikerességét a Google arra a felmérésre építi, hogy az adathalász támadások 95%-a konkrét címzettnek szól a régebbi, körleveles rendszerek helyett, így jobban kiszűrhetőek a hasonló minták és sorozatban kézbesített spamek.

Lehet pár év múlva tényleg megéljük, hogy a postaládánkba kizárólag olyan üzenet érkezik, ami érdekel is minket?

Nyitókép: Stephen Lam/Getty Images


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.