Infotech

Felejtsd el a jogi diplomát, Amerikában már mindenütt van robotügyvéd!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.16 | 20:32

Az USA 50 államában már robotügyvéd intézi a panaszos ügyeit.

Fotó: Pixabay.com CC0

A robotügyvédet, egy brit zseni kezdet fejleszteni, még az egyetem előtt, azóta a Stanfordra jár Amerikában. A robotügyvéd minden apróbb gondodat felkarolja a parkolási bírságtól az ügyintézésig. Mikor legutoljára néztük - egy késő repülőjárat után próbáltunk kártérítést kérni - eléggé le volt robbanva a világ legokosabb és legolcsóbban dolgozó robotügyvéde. Az EU-s jogra hivatkozó levelet végül az Utazómajom cikke alapján írtuk meg, és közben aggódtunk, hogy a robotjogász fejlesztése közben egyetemet is végző Joshua Browder kifogyott a fejlesztésre fordítható üres időből.

Az aggodalom szerencsére alaptalannak bizonyult. A csevegőrobot mától az USA ötven államában tud jogi segítséget nyújtani. Bowder becslése szerint eddig a robot 375 ezer parkolási bírságot segített megfellebbezni. A feltaláló attól tart, hogy vagy az államoknak vagy az évi 200 milliárd dolláros üzleti szegmensnek számító jogi cégeknek szemet szúr a kicsi, nonprofit robotügyvéd.

Arról is meg van győződve viszont, hogy akár a kormányok hasznára is lehetne fordítani a technológiát.

Azt hiszem, hogy túl sok pénzt pazarolnak arra, hogy embereket alkalmaznak a fellebbezések feldolgozására. A DoNotPay egy egyszerűen olvasható és közérthetően megfogalmazott kérvényt állít elő

- mondta Browder.

Az elmúlt pár hónapot egy botkészítő keretrendszer fejlesztésével töltötte a feltaláló. Mikor az elkészült, ügyvédeket toborzott, hogy önkéntesként segítsenek a jogi részeit helyreütni az alkalmazásnak. Ez a segítség tette lehetővé, hogy több amerikai állam jogrendszerét ismerje a gép.

Sajnos az új oldal már azt is nézi, hogy honnan netezünk - írja a Verge. A Magyarországról érkező kérdésekre egyelőre csak a Google felé tud elirányítani. Pedig a fentebb emlegetett repülős példaalkalmazásnak mi is látnánk hasznát.

Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Neked ajánljuk

Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...