Infotech

Felejtsd el a jogi diplomát, Amerikában már mindenütt van robotügyvéd!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.16 | 20:32

Az USA 50 államában már robotügyvéd intézi a panaszos ügyeit.

Fotó: Pixabay.com CC0

A robotügyvédet, egy brit zseni kezdet fejleszteni, még az egyetem előtt, azóta a Stanfordra jár Amerikában. A robotügyvéd minden apróbb gondodat felkarolja a parkolási bírságtól az ügyintézésig. Mikor legutoljára néztük - egy késő repülőjárat után próbáltunk kártérítést kérni - eléggé le volt robbanva a világ legokosabb és legolcsóbban dolgozó robotügyvéde. Az EU-s jogra hivatkozó levelet végül az Utazómajom cikke alapján írtuk meg, és közben aggódtunk, hogy a robotjogász fejlesztése közben egyetemet is végző Joshua Browder kifogyott a fejlesztésre fordítható üres időből.

Az aggodalom szerencsére alaptalannak bizonyult. A csevegőrobot mától az USA ötven államában tud jogi segítséget nyújtani. Bowder becslése szerint eddig a robot 375 ezer parkolási bírságot segített megfellebbezni. A feltaláló attól tart, hogy vagy az államoknak vagy az évi 200 milliárd dolláros üzleti szegmensnek számító jogi cégeknek szemet szúr a kicsi, nonprofit robotügyvéd.

Arról is meg van győződve viszont, hogy akár a kormányok hasznára is lehetne fordítani a technológiát.

Azt hiszem, hogy túl sok pénzt pazarolnak arra, hogy embereket alkalmaznak a fellebbezések feldolgozására. A DoNotPay egy egyszerűen olvasható és közérthetően megfogalmazott kérvényt állít elő

- mondta Browder.

Az elmúlt pár hónapot egy botkészítő keretrendszer fejlesztésével töltötte a feltaláló. Mikor az elkészült, ügyvédeket toborzott, hogy önkéntesként segítsenek a jogi részeit helyreütni az alkalmazásnak. Ez a segítség tette lehetővé, hogy több amerikai állam jogrendszerét ismerje a gép.

Sajnos az új oldal már azt is nézi, hogy honnan netezünk - írja a Verge. A Magyarországról érkező kérdésekre egyelőre csak a Google felé tud elirányítani. Pedig a fentebb emlegetett repülős példaalkalmazásnak mi is látnánk hasznát.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Unatkozom
Íme a világ legrondább kutyája
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 24.
A következő cikkek betöltése folyamatban...