Infotech

Az internet sötét oldala, a dark web szép lassan kezd eltűnni

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.28 | 15:42

Tavaly még 30000, idén viszont már csak alig több, mint 4000 oldal maradt aktív.

Az évek óta köztudott, hogy a darkneten nagyon durva tartalmakat is lehet találni, és mára a Tor böngésző inkább csak az internet külön bejáratú kísértete lett – egy amolyan elcseszett mumus, amit gyakorlatilag csak drogvásárlásra, verőlegények felbérlésére és egyéb illegális ügyekre használnak azok, akiknek erre szükségük van.

Nemrég viszont az derült ki az Onionscan széles körű jelentéséből, hogy a láthatatlan internet gyakorlatilag ma már csak 4400 onion oldalból vagy szolgáltatásból áll, pedig ez a szám 2016 áprilisában még 30 ezer felett volt. A net sötét oldala egyre gyorsabb iramban zsugorodik össze, és a Tor oldalaknak csak 15 %-a érhető el online.

Ez nagy részben köszönhető a Sigaint nevű e-mailszolgáltató lelövésének, valamint annak, hogy az ilyen oldalak megalkotása és a rendszerben való elhelyezése jóval nagyobb szakértelmet igényel, mint egy normális weblap üzemeltetése. Ha pedig az illegális tartalmak miatt egy szervert kikapcsolnak, akkor akár több ezer ilyen oldal eltűnhet egyszerre a süllyesztőben.

De mi is az a dark web és a deep web?

Annak ellenére, hogy egyre több ember használja az internetet, még mindig csak a jéghegy csúcsát látja az egyszeri felhasználó. A jéghegy víz alatti részét a sokszor egymás szinonimájaként is használt, de kicsit mást jelentő darkweb és deepweb teszi ki.

A darkweb az internet – keresőmotorok és a hatóságok számára – rejtett szegmense, a láthatatlan web. Láthatatlan, mert egy egyszerű Google kereséssel nem fogod megtalálni ezeket a tartalmakat, és csak külön telepített böngészővel, a Torral érhető el.

A deep web (mélyweb) ezzel szemben az internet 90 százalékát lefedi, és indexeletlen weboldalak alkotják, amelyeket nem listáznak a széles körben használt keresők. Ezek nagy része csupa unalmas, rosszul szerkesztett hétköznapi kontent, szemét.

Miért hagyma a jelképe a Tornak?

A Tor böngésző neve a The Onion Router rövidítése (azaz szó szerinti fordításban hagyma elosztót jelent). Ha ezt a klienst használjuk, olyan weboldalakhoz férünk hozzá, amelyek láthatatlanok, és mindegyik .onion domain név alatt fut. Nem véletlenül hívják hagymának: a Tor előzménye egy Onion Routing nevű, 1998-ban kifejlesztett protokoll.

Az egészet úgy kell elképzelni, mint különböző proxy szerverek hálóját, amelyek segítségével létrejött kapcsolatokat számos, egymáshoz kapcsolódó titkosítás fedi – pont úgy, ahogy a hagymát borítják a saját rétegei, levelei.

Most viszont nagyon úgy néz ki, hogy 2017 nem túl kedvező a rejtett, dark webes szolgáltatásoknak. A jelentésből kiderült az is, hogy elég sok, majdnem 1000 egyedi olyan IP címet tudtak beazonosítani, akik a Tor böngészőt használták. Azt nem állítjuk, hogy a Tornak és a rejtett, láthatatlan internetnek befellegzett, de az biztos, hogy a jövőben kifinomultabb módszerekkel kell neteznie annak, aki a dark weben akar kalandozni.

Forrás: Gizmodo


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.