Infotech

Az űrben építené újra az internetet Elon Musk

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.17 | 20:00

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Hatóság a világ összes műholdjának pályára állításához engedélyt adott Elon Musk privát űrcégének, a SpaceX-nek. Hogy a fenti mondat hülyeségnek hangzik? Elmondjuk miért nem az.

Az űr, amellett, hogy a Star Trek főcím szerint a legvégső határ, közepesen jól szabályozott hely. Vannak nemzetközi megállapodások, amelyek a nemzetek vagy magáncégek számára történő kisajátítását tiltják, ezért nem problémamentes egyelőre az űrbányászat. Illetve ugye még az aszteroidára landolás vagy az űrbéli test pályájának eltérítése sem sikerült soha.

Van arra is megállapodás, hogy hogyan lehet műholdakat pályára állítani. Ennek van nemzeti része is, a SpaceX épp ezt teljesítette a 4425 darab műhold pályára állítására vonatkozó kérésével. A szám nem csak ránézésre nagy: a Union of Concerned Scientists szerint jelenleg 1419 működő műhold kering a Föld körül. Becslések szerint emellett még 2600 inaktív műhold is található földkörüli pályán. A SpaceX tehát a műholdak számának megduplázására kapott engedélyt.

Nem csak a Hubble nagy, egy rendesebb darab távközlési műholdat is tonnában és buszokban mérnek
Nem csak a Hubble nagy, egy rendesebb darab távközlési műholdat is tonnában és buszokban mérnekfotó: NASA

Hol vannak ezek a műholdak?

Ha csak pályákkal és műholdakkal akartok játszani, akkor a Stuff In Space remekül megmutatja, micsoda dzsumbuj van a Föld közelében. A Quartz cikkében a vizualizáció kevésbé csinos – cserébe nem eszi meg  a gépet – de sokkal több információt tartalmaz magasságokról, pályákról és a műholdak típusairól. Az igazi műholdrajongóknak pedig a SaVi programot ajánljuk, amit ugyan le kell tölteni és telepíteni kell, ez azonban már lefedettséget is mutat.

Tényleg arról beszélünk, hogy hosszútávon újraépítsük az internetet az űrben.

Szegény milliárdos, aki már álmodni sem tud

A Business Insider cikke szerint a cég viszonylag kicsi – 386 kilogrammos, kisautó méretű – műholdakat tervez 1150 és 1275 kilométer magas pályára állítani. Az eszközök telekommunikációs szolgáltatásokat biztosítanának a SpaceX ügyfeleinek. Az első fázisban a cég 1600 műholddal tervez, a folytatásban pedig négy új magassági pályára további 2825 műholdat küldenének fel.

A GPS-műholdak húszezer kilométer magasan keringenek
A GPS-műholdak húszezer kilométer magasan keringenekfotó: US Gov / közkincs

Ahhoz, hogy a rendszer jó lefedettséget adjon a világ nagyobbik részén legalább 800 műholdat kell feljuttatni. Ha az összes műhold feljut és a rendszert finomhangolják, a világon bárhol képesek lesznek másodpercenkénti egy gigabites sávszélességű adatkapcsolatot biztosítani. Ez nagyjából huszada annak a körülbelül 5 megabites sávszélességnek, ami most a világátlagnak számít.

Talán azt mondod, hogy ez kevés, de legalább nem kell hozzá kihúzni a kábelt, így olyan helyeken is lenne internet, mint Port Jeanne d’Arc (Francia Antarktiszi Terület, a világ vége után még pár ezer mérföld dél felé) vagy Neskan (Csukföld, Oroszország – itt júliusban sem szokott 5 foknál melegebb lenni). Ez azért már, lássuk be, új távlatokat nyitna a kommunikáció terén.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.