Mobiltech

Itt az ÉletMentő alkalmazás, amit mindenkinek fel kéne tenni a telefonjára

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.26 | 14:00

Nem mi mondjuk, a Mentőszolgálat kéri, hiszen különböző funkciói akár életmentőek lehetnek.

Pár napja az Országos Mentőszolgálat, a Vodafone Magyarország Alapítvány és a cseh Medical Information Technologies egy életmentő mobilalkalmazást mutatott be, mely egyszerűen az ÉletMentő nevet kapta, és bárki ingyen telepítheti a telefonjára.

Az androidos eszközökön a Play áruházból, az iOS-es készülékeken pedig az App Store-ból letölthető, majd gyors regisztrációt követően már aktív a telefonszámunk a mentők hívásához, illtetve vészhelyzeti üzenetek küldéséhez.

Ki lehet tölteni a személyes profilt, ahol születési évünk, lakcímünk, TAJ számunk, közeli hozzátartozóink elérhetőségén kívül rögzíteni tudjuk azt is, hogy milyen gyógyszereket szedünk, milyen betegségünk van, illetve mire vagyunk allergiásak.

Baj esetén, elegendő a kijelző közepén lévő piros “MENTŐK” gombra rányomni, majd nyomva tartani, három másodperc után hívás indul a mentők felé és a diszpécser már az előtt látja a velünk kapcsolatos adatokat, így például a pontos tartózkodási helyünket és a fentebb sorolt adatainkat, hogy mi megszólalnánk a telefonban, ez sok esetben nagyban megkönnyíti az OMSZ munkáját. Ha esetleg olyan helyszínen kerülünk bajba, ahol nincs mobilinternet, az alkalmazás SMS-ben továbbítja az adatokat.

A fejlesztők azokra is gondoltak, akik esetleg valamilyen okból kifolyólag nem tudnak beszélni, ők vészhelyzetben a kijelzőn megjelenő és jól látható ikonok lenyomásával küldhetnek specifikus vészjelző üzeneteket a központba.

A gyorsan és egyszerűen kezelhető applikáció hasznos információkat nyújt az elsősegélynyújtással kapcsolatban, több esetre is kitérve, mint: áramütés, félrenyelés, mérgezés vagy éppen kihűlés esetén. Sőt, az újraélesztésben is. Egy metronóm hangja segít eltalálni az ütemet. De kereshetünk benne kórházat, patikát, illetve defibrillátort is.

Az Életmentő applikációval olyan innovatív megoldást vezetünk be Magyarországon, amely a teljes társadalom számára hasznos lesz, hiszen a legkritikusabb pillanatokban nyújt segítő kezet

mondta el Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Az ÉletMentő nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is használható, és már több mint egy millióan fel is telepítették. Mi is mindenkit erre bíztatunk, hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz erre szükségünk.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló