Teszt

Xiaomi Redmi Note 11 – új bajnok a kategóriában

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.23 | 11:48

A Xiaomi az elmúlt néhány évben a Redmi és a Poco márkákkal brutális támadást indított a megfizethető okostelefonok piacán, és gyakran meglepő kombinációkat kínál alacsony áron.

A tavalyi Redmi Note 10 család lenyűgözött a dizájnjával, amelyet úgy lehetne összefoglalni, hogy “egyszerű, de viszonylag ízléses”. Egy olcsó telefon dizájnját általában könnyű felismerni. Ezen a fronton a Redmi Note 11 folytatja a jó munkát. Minden anyag matt, a meggyőzően fémhatású kerettől a puha tapintású műanyag hátlapig. Ez utóbbi kicsit ujjlenyomatmágnes, de jól esik kézben tartani.

Az előlap körül a vaskos keretek árulkodó jelei annak, hogy egy olcsó telefont tartunk a kezünkben, ám itt valahogy nem érezzük ezt, hiszen a 159,9 x 73,9 x 8,1 mm-es méreteivel és 179 g-os súlyával  a Note 11 pont jól fekszik a kezünkben. Persze, jó látni, hogy a 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó visszatér. Könnyű azt feltételezni, hogy mostanra mindenki átállt a valódi vezeték nélküli fülhallgatókra, de amíg nem kerülnek a dobozba alapfelszereltségként, addig ez nem így lesz.

Képernyő

Talán a Redmi Note 11 kiemelkedő eleme a kijelző. Nem különösebben nagy vagy éles, bár a 6,43 hüvelykes és FHD+ kijelzőre egyik tekintetben sem lehet panaszom. Ami figyelemre méltó, hogy ez egy élénk AMOLED kijelző, nem pedig az a fajta szürke LCD panel, amely gyakrabban fordul elő ebben az árkategóriában. A Xiaomi nem spórolt a simasággal sem, a 90 Hz-es maximális frissítési frekvencia biztosítja, hogy a tartalom szépen és simán “csúszik”.

Ez utóbbi fronton ez közvetlen előrelépés a tavalyi Redmi Note 10 készülékhez képest, amely 60 Hz-en ragadt. Ez szintén előrelépés az újabb riválisokhoz képest, mint például a Moto G31, amely furcsa módon 60Hz-re csökkent az elődjéhez képest.

Műszaki adatok és teljesítmény

A Redmi Note 100 a Qualcomm Snapdragon 680 4G chipjén fut, egy viszonylag új középkategóriás SoC, amely mögött 4 GB RAM áll, mely a piac ezen szegmensében megbízható teljesítményt nyújt.

Ám, az egyik figyelemre méltó kihagyás itt az 5G. A Redmi Note 11 nem nyújt csúcsszintű hálózati csatlakozást, ami egy kicsit kár, így ha ez fontos számodra, egy kicsit feljebbi modellhez kell nyúlni.  Ami a tárhelyet illeti, 64- vagy 128 GB-ot kapunk, valamint egy microSDXC foglalatot a bővítéshez.

A többi szokásos, de mégis üdvözlendő specifikáció közé tartozik az NFC a mobilfizetéshez, valamint a gyors és megbízható, oldalra szerelt ujjlenyomat-érzékelő.

Kamerák

A Redmi Note 11 látszólag négykamerás rendszerrel van felszerelve, de tudjuk, hogy ez mit jelent mostanra a budget piacon. Gyakorlatilag ezek közül csak két szenzornak van nagy haszna, a két 2Mp-s szenzor (egy a mélységélességhez, egy a makróhoz) inkább csak töltelékként szolgál.

Térjünk hát gyorsan a kritikus részekre. A fő fogás egy 50Mp-s széles látószögű szenzor f/1.8 rekeszértékkel, amely mögött egy 8Mp-s ultraszéles látószögű áll. Mely megfelelő munkát végez a részletes felvételek rögzítésében, ha elegendő a fény. Az előlapi kamera bőven rendben van, így ezen a téren sem lehet okunk a panaszra. De erre majd az árnál kitérünk.

Üzemidő

Tapasztalataim szerint egy hosszú 14 órás intenzív használat után, amely magában foglal mintegy 6 óra és 50 perc képernyőn időt még 40% maradt benne. Ez kiváló eredmény, és azt jelenti, hogy a telefon két teljes napra elegendő “normál” használat mellett.

A Redmi Note 11 a töltés terén is jól teljesít. A készülékhez egy 33 W-os vezetékes töltő tartozik, amely 30 perc alatt 0-ról 58%-ra töltötte fel a készüléket. Alig egy óra alatt 100%-os töltöttségi szintre juthatsz vele.

Ítélet

A Xiaomi Redmi 11 szinte egyedülálló, nem sok olcsó telefon van, amely 90 Hz-es AMOLED kijelzőt ad ilyen áron, a design, hogy bár aligha szemet gyönyörködtető, azért jól néz ki, és nem kell vele szégyenkezni. Szintén figyelemre méltó a Redmi Note 11 üzemideje, amely a legtöbb embert két napos használaton át kiszolgálja egyetlen töltéssel.

A Redmi azzal is lenyűgöz minket, hogy egy gyors 33W-os töltőt is bedobott a dobozba. Meg egy tokot, és egy fóliát is.  Na de, nézzük az árakat. A hivatalos csatornákon 80 ezer forint alatt beszerezhető. A modellcsaládban vannak drágább telefonok is, amelyek 108 megapixeles kamerát kaptak, vagy sokkal erősebb belsőt. Ám, végre 2022-ben elértünk arra a szintre, amikor ezért az összegért olyan telefont kapunk, ahol nem kell komoly kompromisszumot kötnünk.

Ezzel pedig senki sem tud versenyezni. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló