Teszt

Xiaomi Redmi Note 11 – új bajnok a kategóriában

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.23 | 11:48

A Xiaomi az elmúlt néhány évben a Redmi és a Poco márkákkal brutális támadást indított a megfizethető okostelefonok piacán, és gyakran meglepő kombinációkat kínál alacsony áron.

A tavalyi Redmi Note 10 család lenyűgözött a dizájnjával, amelyet úgy lehetne összefoglalni, hogy “egyszerű, de viszonylag ízléses”. Egy olcsó telefon dizájnját általában könnyű felismerni. Ezen a fronton a Redmi Note 11 folytatja a jó munkát. Minden anyag matt, a meggyőzően fémhatású kerettől a puha tapintású műanyag hátlapig. Ez utóbbi kicsit ujjlenyomatmágnes, de jól esik kézben tartani.

Az előlap körül a vaskos keretek árulkodó jelei annak, hogy egy olcsó telefont tartunk a kezünkben, ám itt valahogy nem érezzük ezt, hiszen a 159,9 x 73,9 x 8,1 mm-es méreteivel és 179 g-os súlyával  a Note 11 pont jól fekszik a kezünkben. Persze, jó látni, hogy a 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó visszatér. Könnyű azt feltételezni, hogy mostanra mindenki átállt a valódi vezeték nélküli fülhallgatókra, de amíg nem kerülnek a dobozba alapfelszereltségként, addig ez nem így lesz.

Képernyő

Talán a Redmi Note 11 kiemelkedő eleme a kijelző. Nem különösebben nagy vagy éles, bár a 6,43 hüvelykes és FHD+ kijelzőre egyik tekintetben sem lehet panaszom. Ami figyelemre méltó, hogy ez egy élénk AMOLED kijelző, nem pedig az a fajta szürke LCD panel, amely gyakrabban fordul elő ebben az árkategóriában. A Xiaomi nem spórolt a simasággal sem, a 90 Hz-es maximális frissítési frekvencia biztosítja, hogy a tartalom szépen és simán “csúszik”.

Ez utóbbi fronton ez közvetlen előrelépés a tavalyi Redmi Note 10 készülékhez képest, amely 60 Hz-en ragadt. Ez szintén előrelépés az újabb riválisokhoz képest, mint például a Moto G31, amely furcsa módon 60Hz-re csökkent az elődjéhez képest.

Műszaki adatok és teljesítmény

A Redmi Note 100 a Qualcomm Snapdragon 680 4G chipjén fut, egy viszonylag új középkategóriás SoC, amely mögött 4 GB RAM áll, mely a piac ezen szegmensében megbízható teljesítményt nyújt.

Ám, az egyik figyelemre méltó kihagyás itt az 5G. A Redmi Note 11 nem nyújt csúcsszintű hálózati csatlakozást, ami egy kicsit kár, így ha ez fontos számodra, egy kicsit feljebbi modellhez kell nyúlni.  Ami a tárhelyet illeti, 64- vagy 128 GB-ot kapunk, valamint egy microSDXC foglalatot a bővítéshez.

A többi szokásos, de mégis üdvözlendő specifikáció közé tartozik az NFC a mobilfizetéshez, valamint a gyors és megbízható, oldalra szerelt ujjlenyomat-érzékelő.

Kamerák

A Redmi Note 11 látszólag négykamerás rendszerrel van felszerelve, de tudjuk, hogy ez mit jelent mostanra a budget piacon. Gyakorlatilag ezek közül csak két szenzornak van nagy haszna, a két 2Mp-s szenzor (egy a mélységélességhez, egy a makróhoz) inkább csak töltelékként szolgál.

Térjünk hát gyorsan a kritikus részekre. A fő fogás egy 50Mp-s széles látószögű szenzor f/1.8 rekeszértékkel, amely mögött egy 8Mp-s ultraszéles látószögű áll. Mely megfelelő munkát végez a részletes felvételek rögzítésében, ha elegendő a fény. Az előlapi kamera bőven rendben van, így ezen a téren sem lehet okunk a panaszra. De erre majd az árnál kitérünk.

Üzemidő

Tapasztalataim szerint egy hosszú 14 órás intenzív használat után, amely magában foglal mintegy 6 óra és 50 perc képernyőn időt még 40% maradt benne. Ez kiváló eredmény, és azt jelenti, hogy a telefon két teljes napra elegendő “normál” használat mellett.

A Redmi Note 11 a töltés terén is jól teljesít. A készülékhez egy 33 W-os vezetékes töltő tartozik, amely 30 perc alatt 0-ról 58%-ra töltötte fel a készüléket. Alig egy óra alatt 100%-os töltöttségi szintre juthatsz vele.

Ítélet

A Xiaomi Redmi 11 szinte egyedülálló, nem sok olcsó telefon van, amely 90 Hz-es AMOLED kijelzőt ad ilyen áron, a design, hogy bár aligha szemet gyönyörködtető, azért jól néz ki, és nem kell vele szégyenkezni. Szintén figyelemre méltó a Redmi Note 11 üzemideje, amely a legtöbb embert két napos használaton át kiszolgálja egyetlen töltéssel.

A Redmi azzal is lenyűgöz minket, hogy egy gyors 33W-os töltőt is bedobott a dobozba. Meg egy tokot, és egy fóliát is.  Na de, nézzük az árakat. A hivatalos csatornákon 80 ezer forint alatt beszerezhető. A modellcsaládban vannak drágább telefonok is, amelyek 108 megapixeles kamerát kaptak, vagy sokkal erősebb belsőt. Ám, végre 2022-ben elértünk arra a szintre, amikor ezért az összegért olyan telefont kapunk, ahol nem kell komoly kompromisszumot kötnünk.

Ezzel pedig senki sem tud versenyezni. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló