Mobiltech

A Nokia feltámasztotta a Mátrix-telefont

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.26 | 14:16

Kőolcsó androidos mobilt és a Samsungokkal versenyző csúcstelefont is mutatott be a cég, de úgyis mindenki a banánsárga retrótelóra izgul.

Az új 3310-es kibocsátásakor már hírt adtunk arról, hogy a Nokia főnixként éledt újra a poraiból. Az idei barcelonai mobilos világkiállításon újabb készülékekkel jelezte a cég, hogy komolyan gondolja az életben maradást. Még a Mátrixból ismert ívelt “Operátor, szükségünk van egy kijáratra” mobilból is készült új verzió!

(Forrás: Nokia)

A név ismerős lesz: Nokia 8810 4G. A forma sem hat idegennek, pont ilyen telefont használt Neo, Trinity és Morpheus az 1999-es Mátrixban. Az új készülék vonalai kicsit élesebbek, a mobil teste keskenyebbnek hat, de így is nosztalgiát ébreszt.

Emellett az új verizió támogatja az LTE szabványt, lehet vele mobilnetezni, emailt olvasni rajta, és még hotspotnak is használhatjuk. Az ígéretek szerint egyszer csak még Facebook app is érkezik a KaiOS nevű Linux-alapú mobilos operációs rendszer appboltjába. Amíg erre várunk, örömködhetünk azon, hogy a félig-meddig okos mátrixos nokiát májustól 79 euróért megvehetjük.

Van még ott, ahonnan ez jött

A Nokia nem csak egy kicsit felokosított butatelefont mutatott be a barcelonai mobilexpón. A valóban készülék után nézelődőknek érdekesebb lehet, hogy a cég beszállt a Google Android One programjába, és ki fog adni egy olyan középkategóriás készüléket, amelyre két évig garantáltan érkeznek frissítések. A Nokia 6, a Nokia 7 Plus és a Nokia 8 Scirocco csúcsmobil is kapható lesz ilyen kondíciók mellett.

(Fotó: Nokia)

Az utóbbi készülék önmagában is említést érdekel. A cég egykori presztízstelefonjának nevét felvevő Scirocco erős Snapdragon 835-ös processzorral, hat gigabájt rammal, 5,5 hüvelykes óriási felbontású kijelzővel érkezik. Ráadásul a tárhellyel sem spóroltak a mérnökök: 128 gigabájtos memóriával lehet majd megvásárolni a vezetéknélküli töltést is támogató okostelefont. A kezdőára 749 euró lesz.

Nokia, az nem szűnt meg?

Csak a teljes pontosság miatt: nem, ez a Nokia nem az a Nokia. A céget a Microsoft felvásárolta, kerék alá tette, sós kútba tette, és végül a név használatának a jogát és 500 dizájnhoz fűződő szabadalmat eladott a HMD Global nevű új finn cégnek. Ez a HMD most a Nokia márka tulajdonosa. A telefonok a kínai Foxconn üzemben készülnek. Az első új készülékeit pedig a kínai és indiai piacon mutatta be a cég, ahol hagyományosan erős volt a Nokia.

A márka azonban erősen játszik a nosztalgiára. A 8110-es új verziójának egyik kiemelten fontos tulajdonsága, hogy van rajta kígyós játék. Ilyen értelemben nem változott meg a Nokia. Aki mókás retrótelefont akar venni, annak van kihez fordulnia.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.