Mobiltech

Elgondolkoztál már azon valaha, hogyan képesek titokban tartani az új iPhone-okat megjelenés előtt? Eláruljuk!

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.09 | 07:21

Talán minden más mobilgyártónál nagyobb titkolózás és misztikum övezi az Apple új készülékeit, persze erre nagyon tudatosan rá is játszik a tech cég. Pedig azt gondolnák, a mai világban nem annyira egyszerű, hogy legalább egy-egy kép ki ne kerüljön premier előtt a készülékekről. Egy volt alkalmazottjuk most elárulja, hogyan sikerül tényleg szigorúan bizalmasan kezelni az új iPhone-okat.

Gondoljunk csak bele, amikor a gyártás megkezdődik, több ezer munkás kerül közvetlen kapcsolatba a telefonokkal. Mégis, még a legapróbb információmorzsák sem kerülnek napvilágra. Miközben a techsajtó nagy része szó szerint megkergül, hogy a legapróbb részleteket is megtudja vagy lehozza a felületén a következő modellel kapcsolatban, addig a kínai Apple munkások már rég ezerszer többet tudnak náluk a telefonokról.

Fotó: Pixabay/MarkoLovric CC0

Dejian Zeng, New York-i egyetemista ezért fogta magát, és gyármunkásnak adva ki magát hat hétre beállt dolgozni a Shanghai-ban található Pegatron iPhone gyárba. Zeng most kipakolt, mit tesz a cég annak érdekében, hogy véletlenül se szivárogjon kis semmilyen információ a gyárból.

Gyakorlatilag lehetetlen, hogy a dolgozók fotókat készítsenek vagy kicsempészzenek egy alkatrészt!

Mondta el Zeng. A férfi hozzátette, hogy a szigorú intézkedésekhez szükség van a kínai dolgozók speciális gondolkodására is. Az alkalmazottak ugyanis tisztában vannak vele, hogy mennyire népszerű az iPhone Kínában – és az egész világon. Sok embert motivált már az a tény is, hogy előbb ismerkedhetnek meg a világ nagy részét lázban tartó telefonnal.

A vallomásból olyan érdekes részletek is kiderültek, hogy miközben Zeng és kollégái még javában az iPhone 6s-t készítették, már komplett épületeket húztak fel, építettek át az iPhone 7 gyártósorainak. Hiába voltak egy épületen belül, az első munkanapig egy hatalmas függöny takarta el a leendő gyárrészeket. Később aztán Zengék csoportát átvezényelték, hogy átalakítsák a maradék gyártósorokat is.

Néhány nap múlva visszatértek, s akkor már ott volt az új csili-vili iPhone 7-re felszerelt gyártószalag. De hát még ez is jóval a hivatalos bemutató előtt volt időben.

Persze azért több ezer ember megbízhatóságával kapcsolatban nem lehet a kínai elkötelezettségre alapozni, ezért az öltöző volt az, ahol nemcsak a munkaruhát kellett felvenni a munkásoknak, de le kellett adniuk minden fémtárgyukat is műszak előtt.

via GIPHY

A becsekkolás mágneskártyával történt, amit ráadásul egy arcfelismerő szkenner is kiegészített,  egyenként azonosítva a munkásokat. Ha ez megtörtént, a munkásnak be kellett állnia a sorba, hogy átsétáljon egy szuperérzékeny fémdetektoron. Ez volt a napi rutin – az iPhone 6s gyártása alatt. Merthogy az iPhone 7 gyártásának megkezdésekor jóval megemelték a biztonsági szintet.

Extra fémdetektorokat telepítettek a gyárakba és megemelték azok érzékenységét is. Olyannyira, hogy még a minimális fémmerevítőt tartalmazó melltartókra is beriasztottak. Néhány nő egyszer csak nem tudott belépni az üzembe, szóval vissza kellett menniük átöltözni. Többször elmondták az alkalmazottaknak, hogy azonnal átadják a rendőröknek azt, akit lopáson kapnak – márpedig a kínai börtönök nem éppen luxuscellák.

Zeng szerint így lehetetlen bármi fényképezésre alkalmas dolgot becsempészni a gyárakba. Egyedül a legmagasabb pozícióval rendelkező főnököknél, a gyárvezetőknél látott telefont. De nekik is fel kellett mutatni a készülékeiket, amikor áthaladtak a részükre fenntartott detektorokon. A telefont valószínűleg azért csekkolták, nehogy kicsempésszenek egyet.

Persze olyan dolgok hamar kiderültek, hogy nem rendelkezik a készülék jack-dugóval, meg két kamerája van, ezeket az információkat ki lehetett szivárogtatni.

via GIPHY

Zeng szerint amúgy több kamera is veszi a munkásokat műszak alatt, de az Apple képviselői viszonylag ritkán jártak az üzemben. Az iPhone 6s gyártása közben például Zeng 2-3 alkalommal látott auditra érkező ellenőröket. A főnökök ilyenkor nagyon idegesek voltak, Zengéknek pedig nemcsak egyenes háttal kellett ülniük a vizsgálat alatt, de meg sem szólalhattak. Nos, az iPhone 7 gyártásakor az Apple képviselők minden egyes nap az üzemben tartózkodtak.

Fotó: Pixabay/MarkoLovric CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló