Mobiltech

Elbutítanak minket az okostelefonok – a puszta jelenlétükkel is

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.29 | 07:46

Ahogy a mobiltelefonok egyre okosabbak lesznek, úgy válunk mi egyre butábbá. Állítja egy új tanulmány. Ebben a sokat hangoztatott aggodalomban pedig sajnos van igazság.

Forrás: pixabay.com/thommas68 CC0

A Texas-i Egyetem kutatói a közelmúltban tudományosan tesztelték a brain drain, azaz agyleszívó hipotézist. A teória szerint a mobilok már akkor is negatívan befolyásolják a kognitív képességeinket, ha csak kezünk ügyében tartjuk az okostelefonunkat.

A kutatásban 800 résztvevő vett részt, akiknek számítógépen kellett kitöltenie egy tesztet, ami a figyelmet, a fókuszt és a koncentrációs képességeket vizsgálta.

Az alanyokat három különböző csoportra osztották, és különböző instrukciókkal látták el. Egy csoportnak képernyővel lefele kellett fordítani a mobilját, s letenni a számítógép mellé az asztalra. A másik csapat tagjai a közelükben, de látótávolságon kívül hagyta a telefonját. A harmadik csapatnak pedig nemcsak egy táskában, de egy másik szobában is kellett elhelyezni a mobilját.

via GIPHY

Mindhárom csapatnak szigorúan meghagyták, hogy kapcsoljon ki minden értesítést a telefonján. Nos, nem meglepő módon az a csoport, akinek egy táskában és a másik szobában kellett hagynia a mobilját, messze a másik kettő előtt végzett a teszteken. Annak ellenére, hogy utóbbiak az interjúk során megerősítették, hogy igyekeztek még csak nem is gondolni a telefonjaikra. Hasonlóan az első csapat résztvevőihez.

Az eredmények mégis azt mutatják, hogy már az okostelefonok fizikai közelsége is mérhető hatással volt az egyének kognitív képességeire. Annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint nem érezték elterelve a figyelmüket.

A kutatásból egyébként érdemes megfogadni a tanulságot: ha nagy figyelmet és fókuszt igénylő feladat vár ránk, akkor a legjobb, ha minél messzebb elrejti maga elől a telefonját az ember, így még a legkisebb kísértést is ki lehet küszöbölni.

Forrás: pixabay.com/thommas68 CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.