Mobiltech

Elég ránézni az Instagramodra, kiderül, hogy depressziós vagy-e

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.08 | 20:03

44000 posztot vizsgáltak át a kutatók, hogy megtudják, milyen hatással van a depresszió az Instagramra kitett képeinkre.

(kép: Pixabay/CC0)

A depresszió rendkívül elterjedt civilizációs mentális betegség, a Föld lakosságának 3-4 százaléka érintett lehet valamilyen formában. Tudósok most azt vizsgálták, hogy a depresszióra hajlamos embereknél megfigyelhető-e valamilyen minta arra vonatkozóan, hogy milyen képeket posztol az Instagramra. A kutatás során összesen 166 ember 44000 fotóját nézték végig. Az Andrew G. Reece és Christopher M. Danforth által végzett felmérés szerint a népszerű fotós közösségi oldalra feltöltött képek alapján egyértelmű meg lehet állapítani, hogy valaki depressziós-e.

Elemezték a feltöltött képek színhasználatát, világosságát, az azon látható arcokat és a képeket kísérő szöveges posztokat is. Ezek alapján a vizsgált 166 emberből

azok, akik a korábbi vizsgálatok alapján depressziósnak mondhatóak, sötétebb, szürkés, kékes, kevésbé színes képeket töltöttek fel inkább.

Emellett a posztok száma is jóval ritkább volt a depresszióra hajlamosaknál, és a képeken kevésbé voltak reprezentálva a feltöltő társas kapcsolatai: kevesebb volt a közös fotó, kevesebb volt a csoportkép, inkább a magányos arcképek voltak többségben. Ezekre a képekre pedig sokkal kevesebb reakció, komment és lájk érkezett, mint a világos, színes képekre.

Az Instagram-profil elemzése nem csak a lelki állapot megállapítására lehet hasznos eszköz, de annak változását is jól nyomon lehet követni rajta.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
The Next Web
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...