Mobiltech

Elég ránézni az Instagramodra, kiderül, hogy depressziós vagy-e

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.08 | 20:03

44000 posztot vizsgáltak át a kutatók, hogy megtudják, milyen hatással van a depresszió az Instagramra kitett képeinkre.

(kép: Pixabay/CC0)

A depresszió rendkívül elterjedt civilizációs mentális betegség, a Föld lakosságának 3-4 százaléka érintett lehet valamilyen formában. Tudósok most azt vizsgálták, hogy a depresszióra hajlamos embereknél megfigyelhető-e valamilyen minta arra vonatkozóan, hogy milyen képeket posztol az Instagramra. A kutatás során összesen 166 ember 44000 fotóját nézték végig. Az Andrew G. Reece és Christopher M. Danforth által végzett felmérés szerint a népszerű fotós közösségi oldalra feltöltött képek alapján egyértelmű meg lehet állapítani, hogy valaki depressziós-e.

Elemezték a feltöltött képek színhasználatát, világosságát, az azon látható arcokat és a képeket kísérő szöveges posztokat is. Ezek alapján a vizsgált 166 emberből

azok, akik a korábbi vizsgálatok alapján depressziósnak mondhatóak, sötétebb, szürkés, kékes, kevésbé színes képeket töltöttek fel inkább.

Emellett a posztok száma is jóval ritkább volt a depresszióra hajlamosaknál, és a képeken kevésbé voltak reprezentálva a feltöltő társas kapcsolatai: kevesebb volt a közös fotó, kevesebb volt a csoportkép, inkább a magányos arcképek voltak többségben. Ezekre a képekre pedig sokkal kevesebb reakció, komment és lájk érkezett, mint a világos, színes képekre.

Az Instagram-profil elemzése nem csak a lelki állapot megállapítására lehet hasznos eszköz, de annak változását is jól nyomon lehet követni rajta.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló