Mobiltech

Jönnek az egységes töltők – ez lehet az új szabvány

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.18 | 13:18

Az Európai Bizottság (EB) szeptemberben terjeszti elő azt a javaslatát, melynek célja az EU-n belüli mobiltöltők egységesítése – tudta meg belső forrásból a Reuters hírügynökség.

Ahogy a tudósítás felhívja rá a figyelmet, egy egységes formátum bevezetése elsősorban a Lightning kábelt használó Apple-t érintené: egy 2018-as felmérés szerint az akkor az Európai Unióban forgalmazott töltők fele USB micro-B csatlakozóval rendelkezett, 29 százalékuk USB C-vel, a Lightning részesedése 21 százalék volt.

Az EB e felmérés alapján készített hatásvizsgálati tanulmányt, majd az Európai Parlament elsöprő többségű tavalyi támogatása mellett kezdték meg a jogi szabályozás előkészítését – de ennek részleteiről egyelőre nem közöltek információkat.

Az USB Type-C lesz a megoldás ez már szinte biztos, a kétoldalas kialakítás praktikus. Azonban, nem kompatibilis az USB 2.0 és 3.0 csatlakozókkal. Ezért átalakító vagy redukció használata szükséges.

Az eszközök egyszerű összekötésén kívül az USB Type-C csatlakozó adapterek segítségével képes a HDMI, VGA vagy DisplayPort videojelek átvitelére is.

Az USB-C csatlakozó segítségével, amely USB 3.2 Gen2 interfésszel rendelkezik, lehetőségünk van különféle eszközök tápellátására, mint például laptopok vagy monitorok. Ugyanis nagyobb áramerősség továbbítására képes (20 V, 5 A az 5 V és 0,9 A helyett). Ezenkívül egyetlen kábellel csatlakozhatunk az adat- és energiaforráshoz is.

A korábbi káoszt felszámoló folyamat már 2011-ben megindult, amikor az Apple, a Samsung, a Huawei és a Nokia is aláírt egy önkéntes szándéknyilatkozatot: ennek következtében a következő évtizedben jelentősen lecsökkent a töltőtípusok száma, és uralkodóvá vált az USB 2.0 micro-B szabvány. Ezek után az ipari szereplők és az EB már 2018-ban szorgalmazta az egységesítés mihamarabbi megvalósítását, ám ez a szándék

az Apple ellenállásán megbukott.

Szerintük a további és erőltetett egységesítés gátolná az innovációt, illetve környezetszennyező hatásai lennének.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.