Mobiltech

Vigyázat, meghívókkal spammelik az Apple-naptárakat

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.26 | 16:41

Várható volt, hogy előbb-utóbb belefulladunk a reklámokba, de ez a támadás váratlan helyen ért minket, a naptárunkban. Bármit tehetsz ezekkel a meghívókkal, csak egyet nem: ne utasítsd vissza őket!

Számos Apple-felhasználó jelezte, hogy furcsa eseménymeghívókat kapott a naptárába, más esetekben pedig esetleg felkéréseket, hogy osszunk meg képeket. A meghívók zömmel gyanús fekete pénteki eseményekre szólnak, vagyis lényegében spamek, amikkel állítólag napszemüvegeket vagy bakancsokat próbálnak rád sózni (bár az egyik érintett gyártó a CNBC-nek tagadta, hogy így reklámoznának). A forrásuk nem tisztázott, de gyanús, hogy egy részük kínaiul van.

naptar

Az emailben vagy esetleg sms-ben kapott spamekhez már úgy hozzászoktunk, hogy észre sem vesszük, de naptárunk ellen intézett támadás új és kifejezetten zavaró. Az Inc szerint azonban nincs okunk az aggodalomra, már amennyiben nem szerezte meg senki a jelszavunkat, PIN-kódunkat, egyszerűen így működik a naptáralkalmazás: felkínálja a bejövő meghívókat, hogy fogadjuk el vagy utasítsuk el.

De el ne utasítsuk a spam meghívókat, véletlenül se!

Aki ugyanis az elutasítást nyomja meg, az visszajelez a spammereknek, hogy egy élő, aktív fiókot használ, és számíthat rá, hogy folyamatosan bombázni fogják hasonló meghívókkal. A legjobb megoldás csinálni egy másik naptárat, és átmozgatni oda a nemkívánatos meghívókat (olyan lesz ez, mint a spam mappa az email fiókban). Érdemes változtatni a beállításokon is, és email értesítést kérni az app saját üzenete helyett, különben megbolondulunk.

A fotómegosztásra felkérő meghívások ellen nincs hasonló megoldás, csak az, ha teljesen letiltjuk ezt a funkciót. Aztán reméljük, hogy a következő frissítésnél az Apple már kínál valami megoldást a spammerek ellen is.

Címlapi kép: Jerod Harris/Getty Images for SPAM brand


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.