Mobiltech

Elindult az államilag támogatott mobilkészülékcsere-program – íme a részletek

  • Szerző:nuus
  • 2021.12.01 | 12:18

A közleményben azt írták, hogy a pályázati kiírást a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség (NFFKÜ) Zrt. tette közzé

A részletekről közölték, hogy a programot kezdeményező NMHH a netrefel.hu oldalon is elérhetővé tette a lakosságnak szóló pályázati kiírást és útmutatót, amely pontos leírást ad arról, kik milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosultak a támogatásra. Továbbá ismerteti a mobilkészülékcsere-támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokat. A támogatási program lehetőséget biztosít az idős, mozgásukban korlátozott emberek vagy a kiskorúak számára, hogy képviselő útján vegyék igénybe a támogatást, és cseréljék le a készüléküket – tették hozzá.

Az NMHH fontos tudnivalónak nevezte, hogy az új készülék megvásárlása után a régi, korszerűtlen mobiltelefont a vásárlás helyén le kell adni, miután a tulajdonos letörölte a készüléken lévő, a használat során keletkezett személyes adatokat. A leadott készülékek szakszerű megsemmisítéséről a kereskedők gondoskodnak, így azok véglegesen kikerülnek a forgalomból.

A közlemény szerint az NFFKÜ a kereskedőknek szánt útmutatót is megjelentette, amely tartalmazza a forgalmazók számára a készülékcsere-programban való részvétel feltételeit a regisztrálási lehetőség megnyitása előtt.

A célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot azért indította el a hírközlési hatóság, mert a piaci várakozások és a szolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első fél éve között kivezetik Magyarországon a 3G technológiát. Van olyan hazai szolgáltató, amely már csökkentette a 3G-szolgáltatást biztosító területek nagyságát

– jelezték.

Az NMHH kitért arra is, hogy a hatóság tavasz óta végez intenzív “edukációs kommunikációt” a Netre fel! programon keresztül, amelynek célja, hogy megfelelő tudással és információval vértezze fel a fogyasztókat, akik így tudatos döntéseket hozhatnak a digitális világban.

Láttad már legújabb videónkat? Ha nem, akkor nézz bele mielőtt tovább olvasnál!⤵️

A program részleteinek ismertetése szerint a magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a közeljövőben időszerűvé válik a mobil hang és adatszolgáltatások terén a 2G, illetve 3G technológiai alapról teljes egészében áttérni a 4G, illetve 5G hálózatokra, és ezzel együtt szükséges lesz a 4G, illetve 5G hálózatokkal nem kompatibilis mobiltelefonok kivezetése. Az NFFKÜ Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt., a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kezdeményezésére, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között kötött megállapodás alapján támogatást biztosít ahhoz, hogy a korszerűtlen (3G és a rendelkezésre álló keret függvényében 2G képes) mobiltelefonokat, korszerű, minőségi mobil internetezésre alkalmas (4G vagy 5G és VoLTE képes) készülékekre lehessen cserélni.

A pályázat részletei:

  • 3G készülékek cseréjére 2022.02.14-től 2022.07.17-ig van lehetőség, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig,
  • 2G készlékek cseréjére 2022.05.09-től 2022.07.17-ig van lehetőség, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig.

Készülékcsere támogatás a regisztrált kereskedőknél vehető igénybe.

A kereskedői regisztráció 2022. január 3. napjától 2022. január 31. napjáig tehető meg.

A pályázati útmutató szerint egy természetes személy egy leadott mobilkészülék után a következő mértékű (összegű)
támogatásra jogosult:

  • bruttó 20 ezer Ft, amennyiben a Pályázó által megvásárolt új mobilkészülék bruttó fogyasztói ára (listaára) 20 ezer Ft, vagy több, mint 20 ezer Ft, illetve
  • legfeljebb a mobilkészülék bruttó fogyasztói ár (listaár) (amennyiben a Pályázó által megvásárolt új mobilkészülék bruttó fogyasztói ára (listaára) kevesebb, mint 20 ezer Ft, akkor a támogatás összege a mobilkészülék bruttó listaára).


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló