Teszt

Új bajnok a középkategóriában – teszteltük a Xiaomi 11 Lite 5G NE modelljét

  • Szerző:szaboakos
  • 2021.12.04 | 09:18

A Xiaomi Mi sorozat 11-es tagjának rengeteg variánsa látott már napvilágot, de most nálunk járt a NE kiadás is, és azt kell mondani, új bajnokot avattunk a kategóriában.

A készülék igényes, fehér dobozban érkezett, elején egy arany színnel a 11-es feliratot látjuk, míg alul jelzik, hogy ez a Lite 5G NE modellje a Mi 11-nek. A tetejét leemelve egyből egy fehér fakkot kapunk, oldalában a SIM tűvel, benne pedig a Xiaomitól már megszokott szilikon tokot találjuk, valamint egy kisebb papír csomagolásban a Type-C – 3,5mm-es jack átalakítót és a kézikönyveket.

Külső

A telefon elképesztően könnyű és vékony: csupán 6,81 mm a vastagsága. Valahogy az emberek elszoktak attól, hogy egy mobil ennyire vékony legyen, és ennyire ne érezzük kényelmetlennek. Nekem többször fagyott meg a vér az ereimben, amikor azt éreztem, hogy nincs nálam a telefon. Persze a saját iPhone 11 Pro Max modellem kb kétszer ennyire nehéznek érződik. Körbenézve jobb oldalán a villámgyors, bekapcsoló gombba épített ujj-lenyomatolvasót találjuk, valamint a hangerőszabályzót, a bal oldala teljesen üres így oldalról szép letisztult dizájnt kapunk.

A mentazöld árnyalatú készülék pedig gyönyörű.

Felül infraport és zajszűrő mikrofon kapott helyet. Az alsó élen a dual-SIM vagy SIM és microSD fogadására képes SIM tálca, beszélgetési mikrofon, Type-C csatlakozó, valamint a hangszórórács figyelhető meg.

Kijelző

Az előlapon a Gorilla Glass 6 által védett, akár 90 Hz képfrissítésre is képes, 6,55” méretű AMOLED kijelző foglal helyet 1080×2400 pixel felbontással és 800 nit fénysűrűséggel, HDR10+ támogatással. Kiváló képminőségével és 90 Hz-es képfrissítésével kiemelkedő felhasználói élményt nyújt, bár persze ennél vannak szebb, jobb, és simább kijelzők, de azok a modellek kétszer háromszor ennyibe kerülnek. Bal felső sarkában pedig kameralyukba helyezett 20 MP-es selfie kamerát figyelhetünk meg, illetve ott van még az, hogy a gyártói adatok szerint a kijelző 240Hz-es érintésérzékeléssel teszi lehetővé a precíz és érzékeny érintés-visszajelzést. Ezt a számot nem tudjuk tesztelni, ezért elhisszük. A lényeg az, hogy ennyiért maximálisan rendben van a kijelző.

Kamera

Hátulja gyönyörű, kicsit matt jellegű de néha becsillan. Nincs ezen mit ragozni, jól néz ki. Kézben fogva kellemes tapintású anyag, de mivel a legtöbben a telefonos úgyis tokban fogjuk hordani, ennek talán nincs is olyan nagy jelentőssége.

A kameraszigetet sikerült igényesen megoldani, . A főkamera egy 64 MP méretű (f/1.8; pdAF), nagy látószögű kameránk 8 MP-es (f/2.2, 119 fok), a makró kamera pedig 5 MP és itt van a LED vaku is. A kamera szoftvere a már jól megszokott. Videózásra 4K@30FPS, valamint 1080@60FPS-ben van lehetőségünk.

A képek teljesen jó minőségűek, a videók is vállalhatóak. De a vizsgamunka filmet senki nem ezzel fogja forgatni, arra kevés, és ott a nagy tesó, mely egyértelműen a videózásra van kihegyezve. Annak ellenére, hogy az egykattintásos MI Cinema funkciók ebbe is belekerültek és különböző filmes effektek hozzáadásával tehetjük egyedibbé a videóinkat.

Optikai képstabilizátor nincs benne.

Hardver

Memóriából 6/8GB teljesít szolgálatot, míg tárhelyből 128/256 GB UFS 2.2 áll rendelkezésünkre, de ezt microSD kártyával bővíthetjük, ha lemondunk a Dual-SIM-ről. GPU-ból az Adreno 642 került bele, aminek köszönhetően nincs olyan játék, amivel meggyűlne a baja. Szerencsére a készülék masszívabb játszadozás közben sem melegszik fel kellemetlenül.

Az előző modellhez képest leginkább hardver különbséget tartogat az NE és legfőképp a SoC terén. Mivel a Qualcomm Snapdragon 780G gyártása kudarcba fulladt. Így a 778G-vel pótolták, mely a tesztek alapján szinte semmiben nem teljesít annyira kevésbé, mint a nagyobb 780G.

Ne ragozzuk túl, lényeg a lényeg: gyorsabban töltenek be az appok, játékok, képek.

Az akku 4250 mAh, az 1 napos üzemidő garantált, mérsékelt használattal 2 nap is kihozható belőle, vezeték nélküli töltés nincs, cserébe gyorstöltésre alkalmas a telefon, és a legjobb, hogy ez az adapter benne is van a dobozban!

Szoftveresen Android 11-re épülő MIUI 12 felületet kapunk, ami korlátlanul személyre szabható. Fontos, hogy az AMOLED-nek hála van benne Always On Display, persze van sötét mód, ami az üzemidőre is jótékony hatással van, meg persze szerintem szebb. A frissítési rátánál pedig a kijelző alap 60 Hz-es beállítását átállíthatjuk 90 Hz-re. Létezik egy AI képjavítás, ami a galériában található fotóinkon javít felismerve rajta embereket, állatokat, növényeket, ételeket.

Adatkommunikáció terén van 5 G, infra, BT 5.2, WiFi 6, GPS. Persze szenzorokból is akad bőven, és találunk benne közelségérzékelőt, fényszenzort, gyorsulásmérőt, elektronikus iránytűt és giroszkópot.

Végszó

Mindennek egy a vége, szóval ennek is. JÓ. Ezt a telefont bátran ajánlom, hiszen 2 évvel ezelőtti csúcskategóriás telefonokkal versenyezhet bátran minden tekintetben. Még úgy is, hogy tőlem az android nagyon távol áll, szerintem lassan 10 éve csak iPhone telefonokat használok. Mégis az átállás könnyedén ment, és zökkenőmentes volt. Valahogy most jutottunk el oda, hogy ebben a kategóriában is minden szempontból az átlagnak bőven elég az, amit kínálnak.

Erős hardverével, átlagos felhasználásra teljesen megfelelő kamerás képességeivel és gyönyörű kinézetével egy felhasználóbarát, jól összerakott középkategóriás készüléket alkotott a Xiaomi. Biztosak vagyunk abban is, hogy:

siker lesz!

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.