Mobiltech

Az ausztrál békaszámláló app-pal egy kicsit mindenki természettudós lehet

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.07 | 12:13

Na persze csak Ausztráliában, de ott nagyon: a népes, pezsgő és sokszínű helyi békapopuláció nyomon követésében, megfigyelésében és tanulmányozásában lehet segíteni a tudomány embereit. Kicsit úgy, mint ahogy a mesterszakácsok keze alá dolgozó kukták a konyhában. Csak ehhez fakanál helyett egy menő applikációt kell használni.

Ausztrália különleges élővilágának egyik jellemző tulajdonsága, hogy rengeteg békafajta él (nagyjából 240 féle) a kontinens méretű országban, a helyiek pedig szinte rajonganak értük, köszönhetően elsősorban is a különleges és változatos hangjuknak, amivel gyakran csapnak a fül számára is élvezetes, éjszakai koncertet. Szinte minden békafajta más-más hangon kuruttyol.

A békákkal foglalkozó biológusok most elkészítettek egy FrogID nevű alkalmazást, amivel azt szeretnék elérni, hogy a békakedvelő ausztrálok rögzítsék a békák hangját, ezzel is segítve az ő munkájukat: nemcsak abban reménykednek, hogy a népes békapopulációról kaphatnak így pontosabb képet, de új, eddig még ismeretlen békafajok felfedezését is remélik az app-tól.

Az alkalmazást november 10-én tette nyilvánossá az Ausztrál Múzeum és a polgárok lelkesnek látszanak: azóta több mint 6 ezer hangfájlt rögzítettek és töltöttek fel a múzeum oldalára. Így maximálisan érthető az, hogy a tudósok izgatottak. A felvételek nagy változatosságot mutatnak, segítségükkel a biológusok részletes térképet tudnak készíteni az ausztrál békák élőhelyeiről, a tenyésztési ciklusokról és jobban fel tudják mérni a velük kapcsolatos kockázatokat is.

A vezető ausztrál békaszakértő, Dr. Jodi Rowley azt nyilatkozta az app kapcsán, hogy azért is jó ez a megoldás, mert a biológusok számára szinte lehetetlen feladat a helyi béka populáció alapos tanulmányozása az ország mérete és korlátozott erőforrásaik miatt. Gyakran előfordult ugyanis, hogy a tudósok expedícióra mentek egészen távoli, szinte lakatlan területre, hogy egy-egy békafajt felkutassanak, aztán üres kézzel tértek vissza. Az applikáció azonban, és hogy a polgárokat is bevonták a felfedezésbe és a megfigyelésbe, óriási segítség a számukra. így sokkal eredményesebben tudják a munkájukat elvégezni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.