Mobiltech

A Google szerint lazán feltörhető az Apple iOs rendszere

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.13 | 11:06

Ian Beer, a Google Project Zero mérnöke jött rá, hogy simán fel lehet törni az iOS operációs rendszerek 11.1.2-es és korábbi verzióit.

Fotó: Gizmodo

A Google Project Zero csapatának egyik tagja, Ian Beer jelentette be, hogy olyan sebezhetőségeket fedeztek fel az Apple rendszermagjában, amit ha megfelelően használnak ki, akkor simán feltörhető az iOS operációs rendszerek 11.1.2-es és korábbi verziói.

Az almás cég azóta az iOS 11.2-ben ugyan javította a problémát, viszont a Beer által közzétett módszer a 64 bites Apple készülékek többségén továbbra is használható. A Google szakértője egy iPhone 6s és egy iPhone 7 okostelefonon, valamint egy iPod Touch 6G lejátszón próbálta ki sikerrel, egy másik kutató szerint viszont az Apple TvOS 11.x rendszeren és az Apple TV 4K készüléken is simán működik. Ebből sokan arra következtettek, hogy minden 64 bites Apple készülék érintett az ügyben.

Az viszont további aggodalomra okot, hogy az iOS és a macOS közös kódbázison alapul, így az Apple desktop operációs rendszere is érintett a sérülékenységben. Ian Beer egy macOS 10.13-et futtató MacBook Air notebookon is sikeresen futtatta az exploitot (egy olyan programot, amely alkalmas egy szoftver vagy hardver biztonsági résének, illetve hibájának kihasználására, így érve el a rendszer tervezője által nem várt viselkedést).

Azóta az Apple javította ezt a hibát.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.