Mobiltech

Egy kutatás szerint a Apple szándékosan lassítja a régebbi modelljeit

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.20 | 11:21

A jelenségre sok felhasználó felfigyelt már, most utána is néztek, hogy miért lehet.

(kép: Pixabay/firmBee CC0)

Sokan arra gyanakodtak, hogy a régebbi iPhone modellek lassulása annak az oka, hogy a cég galád módon így próbálja meg rávenni a felhasználókat, hogy vásárolják meg a legújabb terméküket, egy új kutatás szerint viszont valami másról van szó. A Daily Mail arról ír, hogy az Apple tényleg szándékosan lassítja, fogja vissza a régebbi modelljeinek teljesítményét az idő előrehaladtával, a torontói Geekbench szakértői viszont azt találták, hogy ennek inkább az akkumulátorok természetes elöregedéséhez van köze. Bár ugyanazt az eredményt éri el.

Az akksik teljesítménye idővel csökken, ez senkit sem lep meg, a processzorok sebessége viszont nem, a teszt viszont kimutatta, hogy a régebbi iPhone modellek esetében az idő előrehaladtával ezek is rosszabb eredményeket produkálnak. Ha viszont egy régi modell új akksit kap, újra azt tudja majd teljesítményben, mint előtte.

A lassítás tényleg szándékos, ennek nyomait meg is találták egy korábbi update-ben, ami egy csökkenő akkumulátorteljesítmény esetén fellépő hibát orvosol. Ez lassítja a procikat, hogy azok alkalmazkodjanak, ha már a akksik öregszenek. Az eredményt publikáló fejlesztő, John Poole szerint a gond inkább azzal van, hogy a cég ezt egyáltalán nem kommunikálja. Ha öregszik az akksi, a telefon teljesítménye automatikusan ehhez idomul, a felhasználó viszont erről semmilyen értesítést nem kap a telefonjától. Így ha megelégeli a rosszabb teljesítményt, lecseréli a telefonját. Pedig igazából csak az akksit kellene.

A Geekbench szerint tehát az Apple valóban lassítja a régebbi iPhone-okat, ennek viszont van technikai oka, nem csak üzleti indokok. Nem azért fogják vissza a régebbi modelleket, hogy megvegyük az új okostelefonjukat, de mivel nem kommunikálják a problémát, lényegében ugyanezt érik el.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.