Tudomány

Most már biztos: nagyon erős földrengések lesznek 2018-ban, mert lassul a Föld forgása

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.03 | 11:58

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy a Föld lassulása miért erősíti fel a földrengéseket, egyelőre csak a jelenségek együttjárására hívták fel a figyelmet a tudósok.

Idén főleg az Egyenlítő körül várható több, nagyon erős földrengés rázhatja meg bolygónkat. A tudósok nem tudják, hogy miért lassul a Föld forgása, de ez a jelenség előfordul bizonyos időközönként. Mivel a sebességváltozás elmozdítja a felszíni földkérget, sokkal több földrengés van ilyenkor.

A coloradói és montanai egyetem geológusai nemrég alaposan megvizsgálták, hogy mikor voltak különösen nagy, a Richter-skála szerint 7-esnél erősebb földrengések a múlt évszázadban. Arra jutottak, hogy az ilyen nagy rengések sokkal gyakrabban fordulnak elő olyan években, amelyek a Föld forgásának lassulását követik.

Fotó: Pixabay

Föld forgása ugyanis lassul, de nem egyenletesen, hanem vannak ciklusok, amikor jobban. Itt a másodperc ezredrészéről van szó, nem valami nagy fékezésről, és egy-egy lassulási periódus tehát néhány évig tart. A geológusok szerint a nagy földrengések általában 5 évvel az ilyen lassulási periódusok kezdete után szoktak jelentkezni.

Fotó: Pixabay

Éppen 2013-ban indult be a legutóbbi ilyen lassulási periódus, és ezért arra számítanak, hogy idén lesz esedékes egy újabb nagy földrengési hullám. Azt azonban még mindig nem sikerült kideríteni, hogy a Föld forgásának lassulása miért erősíti fel a földrengéseket, egyelőre csak a jelenségek együttjárására hívták fel a figyelmet a tudósok.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.