Tudomány

Egyre kevesebb delfin van az Északi-tengerben

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.08 | 12:18

Az Északi-tenger németországi részén egyre kevesebb a disznódelfin, 2002 és 2019 között évente átlagosan 1,8 százalékkal csökkent a populációjuk.

A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatása szerint 2019-ben az Északi-tenger Németországhoz tartozó részén már csak 23 ezer ilyen delfin élt.

A folyamat aggodalomra ad okot.

– mondta Anita Gilles, a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője. Különösen nyugtalanító, hogy a disznódelfinek visszahúzódtak a Sylt sziget melletti, védett területről. A vizsgálat ideje alatt számuk a sziget külső zátonyánál évente átlagosan 3,8 százalékkal csökkent. Borkum közelében ugyanakkor növekedett a populáció.

Ennek oka egyelőre ismeretlen, és kiderítésük további vizsgálatot igényel – mondta Gilles. Más tanulmányok úgy vélik, a populáció változásában nagy szerepe van a hajóközlekedésnek, a halászatnak és a tengeri szélerőműveknek. A közönséges disznódelfinek, más néven barnadelfinek (Phocoena phocoena) számát a levegőből végzett számlálásokkal és becslésekkel határozták meg. Ez a legkisebb delfinfaj és az egyetlen, mely az Északi-tengerben honos.

Jelenléte különösen fontos a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében. Ha ennek ez érzékeny fajnak zsugorodni kezd a populációja, az azt jelzi, hogy nincs többé egyensúly – hangsúlyozta Gilles.

Forrás: Ragazze.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Utazás
A riói karnevál is elmarad idén
  • szerző:nuus
  • 2021. 01. 22.