Tudomány

Hatalmas hazugság lehet a legöregebb ember kora

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.08 | 16:47

Mégsem igaz, hogy 122 évig és 164 napig élt? Orosz kutatók nem hisznek benne.

Jeanne Calment úgy vonult be a világrekorderek közé, mint a leghosszabb életű, valaha élt ember. Néhány orosz kutató szerint viszont ő meghalt 1934-ben, a lánya pedig felvette a személyét, hogy elkerülje a hagyaték utáni adó befizetését.

Ettől függetlenül a születési dátuma valószínűleg stimmel, 1875-ben, Dél-Franciaországban született, és hivatalosan 1997 augusztus 4-én halt meg. Élete során látta megépülni az Eiffel-tornyot, és elvileg még Vincent van Gogh-gal is találkozott, 12-13 éves kora körül.

A matematikus Nikolay Zak és a gerontológus, azaz öregedéstudós Valery Novoselov most találtak néhány ellentmondást Calment sztorijában.

Megvizsgálták az 1930-as útlevelét, amelyen még más színű volt a szeme, mint a későbbieken, és a homloka is másképp nézett ki akkoriban. Ezen kívül megsemmisítették a családi fotókat akkor, amikor Calment öregek otthonába vonult, az orosz kutatóduó szerint ez egyértelmű jel arra, hogy valamit titkolni akart.

Továbbá gyakran összekeverte az apját és a férjét. Egy interjúban kérdezték tőle, hogy ismerte-e a híres francia írót, Frédéric Mistralt, amire úgy válaszolt, hogy

igen, barátok voltak az apámmal. Akarom mondani, a férjemmel.

Persze ez ráfogható arra, hogy 120 év körül már nem működik olyan jól az emberi agy. Viszont van erősebb érv is az orosz kutatók álláspontja mellett. Calment 118 éves korában megvizsgálták a kognitív képességeit, és megállapították, hogy olyan, mint egy 80-90 évesé. A lánya pedig nagyjából pont ennyi idős volt akkoriban.

Orvosként mindig is kételkedtem a korában. Sokkal jobb állapotban volt, mint egy 122 éves ember, magától képes volt felülni és semmi jelét nem mutatta demenciának.

– mondta Novoselov, akinek kifejezetten az öregedés a szakterülete.

Végül pedig az is elég furcsa, hogy rendkívül nagy különbség van Calment és a második leghosszabb életű ember között, aki 115 éves korában halt meg.

Persze vannak ellenérvek is, egy francia kutatóintézet hosszasan dolgozott azon, hogy bizonyítsa Jeanne Calmet korát. A vizsgálataik során olyan dolgokra tudott válaszolni, mint a volt matektanárainak a neve. A francia kutatók szerint az orosz duó elméletének nincs alapja, ők maguk sosem találtak semmit, amiért kételkedniük kellene a rekordban.

A kutatás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló