Tudomány

Megsüllyedhet az óceánok feneke a víz egyre növő tömege alatt

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.08 | 16:28

A globális felmelegedés kapcsán mindig előkerül a tengerszint emelkedése, de lehet, hogy pont ellentétes folyamat játszódik majd le egy idő után.

(kép: Pixabay)

A hollandiai Delftben található műszaki egyetem egyik tudósa, Thomas Frederikse szerint a kutatók eddig nem vették figyelembe, hogy az olvadó gleccserekből és a sarki jégsapkákból származó extra vízmennyiség nem csak a tengerek vízszintjének emelkedéséhez járul hozzá, hanem egy jelentős extra tömeget is jelent, ami az óceánok talapzatára nehezedik. A tudóscsoport számításai alapján az elmúlt két évtizedben átlagosan két és fél milliméterrel került lejjebb az óceánok talapzata a hatalmas nyomás alatt, de egyes helyeken, mint például az északi sark alatt akár évente egy milliméteres is lehet a süllyedés.

Fredrikse és munkatársai szerint tehát nem elég a tengerszint műholdakkal megfigyelt emelkedését vizsgálni, ugyanis a víztömeg nem csak felfelé, hanem lefelé és egyre nagyobb helyet követel magának, így az óceánok méretének növekedése sokkal nagyobb, mint amennyire a felszínről látszik. A növekedés mérete pedig a következő évtizedekben rohamosan gyorsul majd.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Science Alert
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
Itt a John Wick 3 új trailere
  • szerző:nuus
  • 2019. 01. 18.