Tudomány

Videó az elefántokról, akik nemcsak szuperintelligens, hanem nagyon ragaszkodó állatok is

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.11 | 15:46

Lehet, hogy még tőlünk, emberektől is okosabbak és érzékenyebbek? A szárazföldi élőlények közül legalábbis nekik van a legnagyobb agyuk.

Az elefántokat mindenki szereti. A cuki fej, a nagy ormány, a mini farkinca és az a nagy test mind hozzájárulnak ehhez, és akkor ott van még a lomha, ráérős mozgásuk is. De ez csak a külcsín. A belső viszont érzékeny, ragaszkodó természről és páratlan intelligenciáról árulkodik. Az elefántok agya nagyon nagy, a szárazföldi élőlények közül az övék a legméretesebb. Háromszor annyi idegsejtből áll az agyuk, mint az emberé, ezzel magyarázható kivételes intelligenciájuk. Az agykérgük is szoktalanul hatalmas és sokkal összetettebb, mint a miénk. Egy ételjutalmazással járó intelligenciteszt során olyan rövid utat találtak a kajához, amire még a kutatók sem gondoltak.

Az elefántok, akárcsak egyes majomfajok vagy a delfinek, képesek különbséget tenni az egyes emberi nyelvek között. De azt a nyelvet meg is jegyzik, amelyiket olyan ember használja, aki rosszat tesz nekik vagy a társaiknak, és bármikor meghallák azt, azonnal felveszik a védekező pózt. De ez ellenkező esetben is igaz: ha valaki segít, emlékezni fognak rá.

Az elefántok családjaira a matriarchátus a jellemző, talán emiatt is rendkívül szorosan kötődnek egymáshoz, és csak akkor hagyják el a közösséget, amikor meghalnak vagy elfogják őket. Éreznek szomorúságot, meghalt társaikat pedig eltemetik és meggyászolják. Ha mégis elveti valamelyiküket a többiektől messzire a sors, évekre, évtizedekre akár, és aztán újra találkozik a csordával, azonnal felismerik egymást. Ha egyik elefánt ideges vagy stresszes, egy másik példány képes arra, hogy lehozza őt róla, és megnyugtassa. Tanítás nélkül is megértik az emberi gesztusokat, a mutogatást, és képesek az eszközhasználatra, a bottal legalábbis jól bánnak. Kiváló úszók, a leghosszabb táv, amit egyhuzamban le tudnak úszni, az 48 kilométer, egyébként pedig 6 órán át úsznak anélkül, hogy elmerülnének. A végére pedig egy igazi cukiság az elefántokról: a kiselefántok ugyanúgy “szopizzák” az ormányukat, mint az emberbabák a hüvelykujjukat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló