Tudomány

Itt az újabb filléres találmány a Stanford Egyetemről

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.11 | 12:29

A vérplazmát kipörgető karton centrifuga a papír mikroszkóp után jött.

Manu Prakash / Youtube
Manu Prakash / Youtube

A Kaliforniában élő, indiai származású tudós, Manu Prakash már megint előállt egy pofonegyszerű, ám annál nagyszerűbb dologgal: a karton-centrifuga ugyanarra képes, mint a laborokban használt kényes gépek. Mindössze annyiból áll, hogy egy 10 cm átmérőjű, kör alakú kartonlapot át kell szúrnunk kétszer, és az egymás melletti lyukakon egy-egy damilt átfűznünk, majd meghúznunk a madzagok mindkét végét, amitől a korong felpörög. Egyszer az egyik irányba, aztán az ellenkezőbe.

Az elv egy olyan ókori gyerekjátékon alapul, melyet a világ több pontján is megtaláltak régészek. A Stanford Egyetem munkatársai pár módosítást végrehajtva alakították át ezt a készséget egy arcpirítóan olcsó, pihekönnyű orvosi centrifugává.

A gyógyászati centrifugák a minták elkülönítésében játszanak nagy szerepet, amikor vér, vizelet, széklet vagy köpet elemzésére kerül sor. HIV, malária, tuberkolózis is kimutatható ilyen módon, és egy szegényebb országban ezek a gépek gyakorlatilag elérhetetlenek: drágák, nehezen mozdíthatóak és áram nélkül nem is működnek.

via GIPHY

Dr. Prakash „papírfugája” húsz centből (60 forint) kijön, és mindössze kettő grammot nyom. Két kartonkorong közé kell majd berögzíteni a kémcsöveket, szívószálakból készült tartókra ragasztva, a damilok végét pedig fa vagy műanyag markolatra érdemes kötni – javasolja az Economist.

A pörgetés másodpercenként 300 fordulatot eredményez, ami a gravitációs erőnél tízezerszer nagyobb. Ez a hatás képes szétválasztani a molekulát és a plazmát, alig két perc alatt. Az ideális a fárasztó, 15 perces pörgetés volna, ami már kimutatná a malária kórokozójával fertőzött vörösvérsejteket, különválasztva a fehérvérsejtektől, amelyek kevésbé érintettek. A csapat most dolgozik az eszköz megvalósításán, melynek óriási hasznát vennék máris a fenti betegséggel sújtott Madagaszkáron.

A minták elkülönítése az első lépés, aztán jön az analízis. Erre már korábban hozott egy filléres ötletet Prakash doktor. A 2014-es, papírból hajtogatható mikroszkópja („foldscope”) ma már ötvenezer példányban segíti a nehéz körülmények közt szolgálatot teljesítő orvosok munkáját. Egy jótékony szervezet bevonásával, már 135 országba juttattak az eszközből, mely kiválóan pótolja a méregdrága laboratóriumi felszerelést.

A TEDen elhangzott, papírmikroszkópról szóló előadása itt tekinthető meg:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló