Tudomány

A rinocéroszok ürüléke felér egy Facebook-profillal

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.12 | 08:05

Nem is gondolnád, hogy milyen fontos információkat oszt meg a rinocéroszok ürüléke: tudósok felfedezték, hogy a trágya szaga kémiai jeleket ad az állatok koráról, neméről, sőt még arról is, hogy a nőstények termékenységi ciklusuk melyik szakaszában járnak éppen.

Azt eddig is tudtuk, hogy sok állatfaj hímje vizeletével jelöli meg területét, hogy domináns pozícióját jelezze, de egy új tanulmány szerint az ürüléknek is fontos szerepe van az információáramlásban.

Kaka-network

A kutatók főleg a csoportokban élő, együtt mozgó állatokra voltak kíváncsiak, mint például a rinocéroszokra. A rinóknak nem valami jó a látása, ami azt jelenti, hogy sokkal inkább rá vannak szorulva a többi érzékszervükre, hogy tájékozódhassanak a világban.

rhinoceros_pixabay

Az ürülék kicsit hasonlít egy Facebook profilra: a rinocéroszok megtudhatják a másik nemét, életkorát, sőt, szexuális aktivitásáról, elérhetőségekről is különböző infók röppennek fel a felszabaduló illatanyagokból. Az orrszarvúk viszont nem választhatják meg, hogy a róluk szóló információk nyilvánosak legyenek-e: bármelyik társuk tájékozódhat a másik aktuális státuszáról.

Bíztató eredmények

A tudósok a dél-afrikai Hluhluwe-Imfolozi Parkban élő fehér orrszarvúktól gyűjtöttek mintát, és elemezték az ürülékükben található illékony szerves vegyületeket, majd különböző viselkedésmódokhoz kapcsolták a kapott információkat.

Reméljük nem vesztek össsze örökre.... (fotó: Pixabay/jackmac34)
Reméljük nem vesztek össsze örökre…. (fotó: Pixabay/jackmac34)

A további vizsgálatokhoz hamis trágyákat áztattak három mesterséges illatanyagba: az egyik egy domináns hímhez tartozott, a második egy szexuálisan aktív nőstényhez, a harmadik pedig egy teljesen semleges illat volt.

A tudósok megállapították, hogy az orrszarvúk a mesterséges trágyára és a valódira is ugyanúgy reagáltak: a nőstény illatától nagyon izgatottak lettek, a domináns hímnél pedig úgy reagáltak, mint egy lehetséges veszélyforrásra. Az eredmények ígéretesek: akár a fogságban tartott állatok is könnyebben szaporodhatnának.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.