Tudomány

A legnagyobb hadihajók a világon: USS Nimitz

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.18 | 12:18

Sorozatunkban bemutatjuk és ismertetjük a világ leghatalmasabb hadihajóit.

A legnagyobb hadihajóról az USS Gerald R Ford-ról itt írtunk már.

A legnagyobb hadihajók a repülőgép-hordozó hajók, melyekből jelenleg 33 van szolgálatban, ebből 19 amerikai, 4 francia, 2-2 brit és olasz, majd egy-egy darab a spanyol, kínai, orosz, indiai, brazil haditengerészetnél teljesít szolgálatot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Club Hot Ash (@club_hot_ash) által megosztott bejegyzés,

A Nimitz-osztály így a második helyre szorult, azonban méretei és harci potenciálja révén a hajóépítés és a tengeri hadviselés egyik, legerősebb és legdrágább hadihajó kategóriáját jelenti. A Pentagon döntésének értelmében újra két ilyen hatalmas úszó repülőtér cirkál az Irán körüli vizeken, teljes harci készültségben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FlyingHigh_365 (@flyinghigh_365) által megosztott bejegyzés,

A tervezését már az 1960-as második felében megkezdték, hogy a régebbi és kisebb hordozók felváltásáról időben gondoskodjanak, hiszen megtervezésétől a tényleges hadrendbe állásig évtizedek is elteltek.
A kezdeti elképzeléseket nagymértékben befolyásolta a kor fegyverkezési versenye, a sugárhajtású repülőgépek gyors fejlődése és a Szovjetunióval való verenygés. Az USS Enterprise-zal szerzett pozitív üzemeltetési tapasztalatok miatt a teljes  Nimitz-osztályt eleve atomreaktorokkal tervezték felszerelni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

sharon alexander (@sharonaalexander) által megosztott bejegyzés,

A repülőgépek indítását több gőzkatapult segítségével oldották meg, melyek közül kettő az orr-részben, másik kettő pedig a szögfedélzeten található. Ez azt teszi lehetővé, hogy a gépek 20 másodperc alatt fel tudnak szállni a levegőbe, a repülők mozgatását szintén négy darab hatalmas lift végzi. Teljesen felszerelve több mint 80 repülő fér el rajta, és a személyzet létszáma a hatezer főt is meghaladhatja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

L. Martin (@__cap_1) által megosztott bejegyzés,

A hatalmas hajótest megfelelő mozgatásáról négy darab A4W reaktor gondoskodik, mely közel 280 000 lóerőnek megfelelő erőt tud leadni a hajócsavarokra. A maximális sebessége eléri az  Tartalék meghajtásról is gondoskodtak a tervezők, négy nagy teljesítményü dízelmotor áll készenlétben, ha a nukleáris reaktorokat valamilyen okból le kell állítani. A maximális sebesség kb. 57 km/h ami egy ilyen hajónál elképesztő mérnöki bravúrnak számít. Azonban az utoljára gyártott Nimitz-osztályú  USS Ronald Reagan mely 2003. júliusában készült el, már 60 km/h-ra képes.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

📷 By Tim Santos (@capturedl1ght) által megosztott bejegyzés,

1975-ben adták át az első Nimitz osztályú hajót, ami a mai napig szolgálatban van. Tehát az USS Nimitz már lassan fél évszázada az amerikai haditengerészet egyik legmeghatározóbb hajója. Az eredeti tervek szerint 50 év szolgálatra tervezték, de hiába az újonan épült és jelenleg is épülő Ford-osztályú hajók méretben ugyan nagyjából megegyeznek az előző Nimitz-osztályúakkal, azonban az alkalmazott technikai megoldásaik messze túlszárnyalják azokét, de ameddig azok nem készülnek el, addig marad a régi, jól bevált technika.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló