Tudomány

A legnagyobb hadihajók a világon: USS Gerald R Ford

  • Szerző:szaboakos
  • 2019.12.21 | 09:18

Sorozatunkban bemutatjuk és ismertetjük a világ leghatalmasabb hadihajóit.

A legnagyobb hadihajók a repülőgép-hordozó hajók, melyekből jelenleg 33 van szolgálatban, ebből 19 amerikai, 4 francia, 2-2 brit és olasz, majd egy-egy darab a spanyol, kínai, orosz, indiai, brazil haditengerészetnél teljesít szolgálatot.

Az USS Gerald R Ford több mint háromszáz méteres hosszával jelenleg a világ legnagyobb hadihajója. Az újonan épült és jelenleg is épülő Ford-osztályú hajók méretben nagyjából megegyeznek az előző Nimitz-osztályúakkal, azonban az alkalmazott technikai megoldásaik messze túlszárnyalják azokét. A hajó, és vele az új hajóosztály a nevét az USA 38. elnökéről kapta, aki szintén egy repülőhordozón, a USS Montereyn szolgált a csendes-óceáni hadszíntéren.

337 méter hosszú, több mint 110 ezer tonna, és végül majdnem 13 milliárd dollárba ( 3500 milliárd forintba) került a világ legnagyobb hadihajója, melyet 2017-ben adtak át.

 mától ez a csodálatos hajó a világ legerősebb haditengerészetének lesz a része

fogalmazta meg álláspontját James Mattis védelmi miniszter.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

US Navy (@usnavy) által megosztott bejegyzés,

A USS Gerald Ford egy 337 méter hosszú, 112 ezer tonnás, 76 méter magas úszó katonai létesítmény melynek 25 fedélzete van. Ha a teljes legénység szolgáltban van akkor több mint 4500 fő, és 75 repülő található meg rajta. A hajó meghajtásáról két ezen osztály számára fejlesztett A1B típusú atomreaktor gondoskodik melyek darabja 125 megawatt teljesítményt tud, illetve 350 000 lóerőt ad a négy hajócsavarnak, hogy 55 km/óra feletti sebességet érjen el a monstrum. A 125 megawatt azért kiemelkedő mert a paksi atomerőmű 1940et tud, tehát ha mind a két reaktor üzemelne a hajón, majd a paksi 20%-át tudná.
A fegyverzetét föld-levegő rakétarendszerek és 12,7 milliméteres gépágyúk jelentik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

𝕯𝖊𝖗 𝕮𝖑𝖆𝖚𝖘𝖊𝖜𝖎𝖙𝖟 (@der_clausewitz) által megosztott bejegyzés,

Egy ehez hasonló méretű hajó felépítése nem megy pár év alatt, a USS Gerald Fordot 2005-ben kezdték el megépíteni. A Huntington Ingalls Industries dokkjában most még két Gerald Ford-osztályú hajó épül szimultán a várhatóan jövőre USS John F. Kennedyn, és a 2025-re elkészülő új USS Enterprise-on. Ezek a hajók várhatóan fél évszázadig hadrendben lesznek, ezzel is erősítve az USA tengerészgyalogságát.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The 21st Century US Navy (@21stcenturyusn) által megosztott bejegyzés,

 

Kép:pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló