Tudomány

Kiderült, miért pusztult el kétszázezer tatárantilop egyik pillanatról a másikra

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.18 | 17:33
  • trendindex: 4

2015-ben az Ázsia füves pusztáin legelésző szajgák populációjának 60 százaléka hullott el néhány nap alatt.

Rostislav Mashin (@fotomachine) által megosztott bejegyzés,

A természeti katasztrófa jeleire először Kazahsztánban lettek figyelmesek a tudósok, 2015 májusában az állatok elkezdtek furcsán viselkedni, szédelegni, majd pár óra múlva holtan rogytak össze. Nem csak egy elzárt esetről volt szó, rövid időn belül körülbelül 200.000 állat pusztult el, ez a globális populáció 60%-a volt. Volt olyan csorda, amiben minden egyed elpusztult.

Oxford Zoology (@oxfordzoology) által megosztott bejegyzés,

A boncolás később megállapította, hogy a tatárantilopokkal egy baktérium végzett, ami vérmérgezést és heveny belső vérzést okozott a szervezetünkben. Egy kutatás most rámutatott, hogy többször is történt már nagyobb elhullás a szajgaállományban, a ’80-as évektől vizsgált esetek pedig mindig olyan periódusokban történtek, amikor az átlagosnál magasabb volt a hőmérséklet és nedvesebb volt az időjárás. Úgy tűnik ez kedvez a szajgagyilkos Pasteurella multocida baktérium szaporodásának.

Rostislav Mashin (@fotomachine) által megosztott bejegyzés,

A vastag bundájával és a levegőt felmelegítő tömlős orrával az extrém hideget is jól viselő tatárantilop ősi állat, aminek amúgy sem kedvez a globális felmelegedés, ha viszont az ilyen tömeges elhullások is megszaporodnak, akár végleg eltűnhet a bolygónkról.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.