Tudomány

Soha nem volt még ilyen szép az időjárás-jelentés

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.26 | 15:12
  • trendindex: 4

Nem, ebben a cikkben nem lesz nagymellű időjós, csak egy remek adatvizualizációt mutatunk meg, amivel órákat el lehet játszani. Nem mellesleg elmagyarázunk pár dolgot a jelenlegi időjárásról.

A tévés időjós már a múlté, akármilyen csinos nőket is állítanak a képernyőre. Egyszerűen 2017-ben már túl korlátozott az információmennyiség, amit így kapunk. Helyettesítőnek ott van például a Windy.tv, ami tényleg a legjobb oldal, amire mostanában rábukkantunk.

Globálisan, közel valós időben, befogadható módon ábrázol olyan mennyiségű adatot, amit amúgy felfogni is nehéz lenne. Megjeleníti a szeleket (nem csak a felszíni, de akár a 7-10 ezer méter magasban fújó jet streamet is),  és választásunk szerint a hőmérsékletet, a légnyomást, a felhőket, a csapadékot, a tengereken pedig a hullámok nagyságát is.

Rögtön el is magyarázzuk, miért ilyen nagy dolog ez. Nézzük meg először a felhőket (és a szelet) Magyarország térségében. Látjuk, hogy kissé unalmas az időjárás, alig van felhő, és épp hogy fújdogál valami szellő.

Ahhoz, hogy jobban megértsük a jelenséget, távolítsuk egy kicsit a térképet, és nézzük meg az európai légnyomási adatokat! Rögtön látjuk, miről van szó: egy nagy, magas nyomású anticiklon közepén ülünk (ez az a sötét folt Közép-Európa felett), nem is várhatunk mást, mint eseménytelen, a hideg miatt ködös időt.

A légnyomás jelentőségét talán nem mindenki érti, de akkor megmutatjuk a felhőzetet Európa felett, mindjárt érthetőbb lesz. Gyorsan meg kell még jegyezni, hogy a ma reggeli szürkeséget nem felhők okozták, hanem a köd és a mindent megülő szmog.

Ennek tükrében talán nem meglepetés, hogy esőnek, hónak még a híre sincs a közelünkben, és ne is reménykedjünk benne mostanság.

És akkor már csak egy dolgot felejtettünk ki, talán a legfontosabbat: a hőmérsékletet. Látszik, hogy nem állunk valami fényesen, mintha a nagy orosz hideg már hozzánk is eljutott volna:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.