Tudomány

Döbbenetes dolog történt Csernobil mutáns farkasaival

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.14 | 07:18

Úgy tűnik, a sugárfertőzött zóna farkasai néhány évtized alatt immunossá váltak a váltak a rákkal szemben.

A csernobili farkasok génállományának változására hívja fel a figyelmet a Princeton Egyetem evolúcióbiológusa, dr. Cara Love kutatása. A farkasok génjei úgy módosultak, hogy ellenállóbbá váltak a csernobili zónában található magas sugárzással szemben.

A 2014-ben kezdett kutatás során Love nyakörveket és sugárzásmérőket alkalmazott a farkasokon, majd vérmintákat vett tőlük, hogy tanulmányozza, hogyan reagálnak a rákkeltő sugárzásra. A mérésekből kiderült, hogy a farkasokat akár 11,28 milliremes sugárzás is érheti minden egyes nap, ami hatszorosa az embereknél megengedett értéknek, és nagyjából a kétszerese annak a sugárzásnak, ami egy röntgennél éri a testet.

Mit tud most a piac talált legjobb ár/érték arányú telefonja? Nézz bele a videóba és kiderül

Ennek ellenére a farkasok szervezete alkalmazkodott, és génállományuk tartalmaz olyan mutációkat, amelyek valószínűleg rezisztenssé teszik őket a rák kialakulásával szemben. Nem csak a génállományukban, hanem a farkasok fehérvérsejtjeinek számában szignifikáns különbségeket találtak a csernobili zónán kívül élő farkasokéhoz képest.

A kutatók abban bíznak, hogy a farkasokban talált mutációk az emberek esetében is segíthetnek a rák elkerülésében vagy túlélésében. Bár a kutatás néhány évig stagnált a COVID-19-járvány és az orosz invázió miatt, a farkasok génállományának változásai egy új irányt nyithatnak az emberi rákkutatásban. A csernobili állatok, köztük a kóbor kutyák génállományának változása már korábbi kutatások során is kimutatásra került, de most először merül fel, hogy ezek a változások növelhetik-e az ellenállást a rákos megbetegedésekkel szemben…akár az embereknél is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló