Tudomány

Arcfelismerő programmal mentenének veszélyeztetett állatfajokat

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.17 | 20:03

Több mint 100 fajta lemúrt ismer fel a szoftver, amit biológusok és programozók fejlesztettek ki azért, hogy veszélyeztetett fajok megmentéséhez járuljanak hozzá. Más állatfajtákkal is használni fogják.

lemurok
462 állat képét használták fel a fejlesztéshez. Kép: LemurFaceID

A frappánsan LemurFaceID névre keresztelt program 98.7 százalékos pontossággal ismeri fel a lemúrokat, akik az emberekhez hasonlóan eltérő arcvonásokkal rendelkeznek. Így képesek diszkrét módon követni és vizsgálni akár több generáció tagját is, hosszú távon pedig a főemlősök fennmaradását is elősegíti a szoftver.

 

Költségkímélő, gyors és pontos módszer arra, hogy hosszú távon kutathassuk a veszélyeztetett fajok életét

– mondta a lemúr-azonosítóról Anil Jain biometrikai szakértő. Emberekre fejlesztett arcfelismerőből alakították át, 462 állat képét használták fel hozzá, főként vöröshasú lemúrokét.

Eddig más külső tulajdonságra – sérülések, sebek, a testük mérete és formája – hagyatkoztak a kutatók az állatok beazonosításához. Ezeket hosszú távon nehéz nyomon követni, és sokkal állatbarátabb megoldás is, mivel egy lemúrt sem kell elfogniuk ahhoz, hogy vizsgálhassák-megfigyelhessék őket.

Számtalan adathoz hozzájuthatnak így a lemúrokról – megismerhetik az élettartamukat, szaporodási szokásaikat, és a fajukban előforduló születési és halálozási rátát is. Olyan információkhoz juthatnak hozzá, amelyek hozzásegíthetnek minket más emlős csoportok létfenntartásához is.

Még sok teszt vár a szoftverre, de a készítők biztosak abban, hogy hasznos lesz. A jövőben majom-és gibbonfajtákra is ki hasonlót fejlesztenének. Kutatók szerint a főemlősök több mint 60 százalékát veszélyezteti a kihalás, ezért nagy szükség van az olyan előremutató, a fajok életéről sokat eláruló megoldásokra, mint a jelenlegi.

Forrás: Verge

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló