Tudomány

Hoppá! Jóval szélesebb a Föld atmoszférája, mint azt korábban hittük

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.23 | 09:18

Hatalmas felfedezés ez, ami újraírhatja az űrutazás szabályait.

A kutatás eredményei szerint a Föld atmoszférája, azaz légköre 630 ezer kilométerre nyúlik, ez ötvenszerese magának a bolygónak. Még a Holdon is simán túlmegy, ami 384 ezer kilométerre van a Földtől.

Persze ez nem azt jelenti, hogy lélegezhetünk a Holdon, elvégre minél távolabb vagyunk a Földtől, annál ritkább a levegő. A Hold környékén mindössze 0,2 hidrogénatom van egy köbcentiméteren. 60 ezres magasságban még hetven atom található, egy alá pedig csak négyszer ilyen távol esik.

Ezen a kutatáson évtizedeket dolgozott a NASA és az ESA karöltve, az egész pedig ezeknek a hidrogénatomoknak köszönhető, amelyek érintkeztek a napfénnyel. Ugyanis ez kellett a vizsgálathoz, amit csak az év bizonyos részeiben lehetett végezni. Kulcsszerepet játszik a geokorona, ami egy felhő az atmoszféra és a világűr között. Az UV sugarak hatására ez összenyomódik és kitágul, ennek köszönhetően jöttek rá, hogy a légkörünk jóval tágabb, mint azt korábban hitték.

Ahol geokorona van, ott valamiféle víz is van

Csak olyan bolygók körül jöhet létre, ahol van víz vagy pára a felszínen. Ez a helyzet a Marson, a Vénuszon és a Földön is. Így amikor más naprendszereket vizsgálnak a kutatók, a geokorona jelenléte élhető bolygót feltételezhet.

Címlapkép: 123rf


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló